Најновије

ЦРНА ГОРА НА НОГАМА! Десетине хиљада људи испред храма у Подгорици! Вијори се тробојка од 70 метара! (ВИДЕО)

У више црногорских градова вечерас су почеле литије против спорног закона о слободи вероисповести, прве после избијања епидемије коронавируса. У Беранама у Црној Гори мало после 18 сати кренула је литија а на челу колоне су деца. У Будви свештеник позвао да буде највише 200 учесника.

Литије у Подгорици (Фото: Јутјуб)

Скуп у Подгорици почео је молебаном у Храму Христовог васкрсења, одакле ће кренути литија улицама Подгорице.

Скупови се одржавају и у Бару, Будви, Даниловграду, Плужинама.

Из Управе полиције претходно су саопштили да ће обезбеђивати све скупове који буду уредно пријављени.

Није дозвољено окупљање, односно литија у Бијелом Пољу, јер није благовремено пријављена, наводи се у образложењу Управе полиције.

Свештеник Митрополије црногорско-приморске (МЦП) Борис Радовић позвао је окупљене у Будви да буде највише 200 учесника, а да остали оду кућама.

У литији су председници Општине и Скупштине општине Будва Марко Царевић и Крсто Радовић.

Присутан је и потпредседник Демократске Црне Горе и одборник те партије у СО Будва, Драган Краповић, и лидер будванских Демократа, Мијомир Пејовић.

У Никшићу нема литије

Свештенство Саборног храма и Црквене општине Никшић данас је саопштило да су се, како тврде, на време обратили Управи полиције Центру безбједности Никшић и са њима обавили састанак око организовања литије.

“Од њих смо добили усмену сагласност, условљену позитивним одговором Секретаријата за комуналне послове и саобраћај Општине Никшић да литија може несметано проћи устаљеном маршрутом. Како нисмо, на време, добили никакав одговор од Секретаријата за комуналне послове и саобраћај, који је до сада сваки пут био позитиван то се нису стекли услови да ову литију можемо икако обавити”, наводи се у саопштењу које преноси ЦДМ.

Протојереј ставрофор Миодраг Тодоровић је говорећи испред Храма прочитао дио позива Епископског савјета Српске православне цркве (СПЦ) да се народ сабира у храмовима и да тамо гдје литије нијесу добиле одобрење да се одрже само молебани, док тамо гдје су одобрене да се одрже са бројем људи који је дозволило Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) и то да би сачували и народ и полицију иако су свјесни да су те мјере донесене како би се забраниле литије.

Литије су кренуле најпре у Беранама мало после 18 сати, а после и у Пљевљима и Плужинама.

На челу колоне у Беранама, која се креће ка манастиру Ðурђеви ступови, налазе се деца која носе крстове, а додаје се и да све протиче по прописима које је прописало Национално коордиционо тело за сузбијање заразних болести.

UŽIVO: Litija nakon 3 mjeseca u Podgorici! Hiljade na ulicama. Dijelite!🙏

Posted by Vladislav Dajković on Sunday, June 14, 2020

Верници су се најпре окупили испред храма Светог Симеона Мироточивог и кренули су према три километара удаљеном манастиру Ðурђеви ступови, а на челу колоне налазе се деца која носе крстове.

Како се наводи, крсни ход протиче у складу са прописима, а око 200 грађана се одазвало апелу беранског пароха Милоша Цицмила да поштују одлуке Националног коордиционог тела за сузбијање заразних болести.

Током епидемије коронавируса литије су биле обустављене, али су након позива митрополита црногорско-приморског Амфилохија настављене вечерас.

Ово је списак градова који брани светиње! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА