Најновије

ОГОРЧЕНИ СВЕШТЕНИЦИ СПЦ НАКОН ПРИТВОРА: Брука! Милогорци нас хапсе због литија, а у дискотекама им и по 500 људи!

Свештеници СПЦ Жељко Ћалић и Мирчета Шљиванчанин, који су у недељу притворени због литија, а након тога преноћили у притворској јединици, кажу да их режим неће зауставити у одбрани светиња и најављују нове литије за недељу!

Свештеник Мирчета Шљиванчанин (Фото: Јутјуб)

Истичу да не могу и не желе да спрече народ да долази на молебане, уредно пријављене полицији, те да свештенство није дужно да пребројава окупљене и враћа их кући због ограничења од 200 људи због пандемије коронавируса. Ћалић истиче да се у приморским дискотекама окупља по 500 људи без икакве санкције, што је показатељ бесмислености мера режима.

- Имали смо прославу празника независности и та мера је прекршена, па им то није био проблем. Дискотеке по приморју имају по 500 људи у затвореном простору, све то може, а литије не могу. То се коси са здравим разумом - навео је он.

Додаје да на литије људи долазе сами и да се и у цркву не позива.

- Није то политички митинг, нити вршимо притисак на људе, у томе је величина ових скупова. Очекивали су да ћемо вршити селекцију, разврставати људе. Ми то нисмо хтели, позвали смо народ да поштује прописе. Не знамо шта значи тај магични број 200, што није 150, 300? - упитао је свештеник. Каже да га је позив да се јави инспектору сачекао одмах након литије.

- Одлучили су да ће ме задржати у станици током ноћи, сутрадан сам био у тужилаштву. Тамо сам поновио исту изјаву и тужилац је одредио задржавање од 72 часа. Поднели смо жалбу и судија је на основу те жалбе одлучио да ме пре времена пусте из притвора.

Отац Шљиванчанин каже да је прошао исту процедуру у притвору као његов колега, те да је приметио да је полицајцима „мука од њиховог посла“.

Показали људскост

- Могла се видети мука на њиховом лицу због притварања свештеника. Показали су људскост у могућности које су им дозвољене - навео је свештеник и додао да је митрополит Амфилохије најавио наставак литија ове недеље. Иначе, директор Управе полиције Веселин Вељовић упозорио је да ће бити процесуирани сви који прекрше меру окупљања до 200 лица.

Прочитајте ОВДЕ како Мило прети СПЦ због литија.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА