Најновије

СРБИ СА КОСОВА: Предаја Косова је спремна! Србија је шведски сто, а Вучић конобар који узима бакшиш! (ВИДЕО)

Американци не зову у Белу кућу ако Београд и Приштина нису већ видели споразум и прихватили да га потпишу, изјавила је српска политичарка из окупиране српксе покрајине Рада Трајковић, коментаришући најаву специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела да ће се представници две стране састати 27. јуна у Вашингтону.

Рада Трајковић (Фото: Јутјуб)

Позив Ричарда Гренела и путовање Алекснадра Вучића и Хашима Тачија у Вашингтон, подразумевају прихватање и потписивање споразума о Косову, рекла је Трајковић у Новом дану.

"Оно што је за нас проблем јесте да се то одржава 27. јуна, уочи Видовдана, можда баш на Видовдан, с обзиром на временску разлику. Ми не знамо шта је у том документу. Нетранспарентност не може да понуди стабилност региона, етнички приступ не може да понуди стабилност региона", казала је Трајковић уз оцену да (тзв.) председник Косова Хашим Тачи покушава да издејствује аболицију за ратне злочине, а да су Вучић и Трампова администрација спремни да му то дају.

Упитана шта онда председник Вучић очекује заузврат, Трајковић је рекла да он "нуди све, а тражи опстанак на власти".

"Већ дуго пратим политику господина Вучића, и када слушам аналитичаре који говоре да он може са свима да преговора, мислим да не може. Он нема политику. Србија је представљена као шведски сто - ко дође узима шта хоће, а он (Вучић) је конобар који узима бакшиш и ставља у џеп", рекла је она.

Вучић је јуче разговарао и са председником Русије Владимиром Путином, а Трајковић је уверена да је покушао да издејствује подршку за договор у Вашингтону. Подсетила је на Путинову изјаву о заузмиању аеродрома Слатина у Приштини, после НАТО бомбардовања 1999. године - да руска војска тамо неће моћи да остане, али да ће добити нешто за излазак.

"Бојим се да траже нешто за себе, а ништа за нас. У врло смо тешкој ситуацији", упозорила је Трајковић.

Потпис у Вашингтону нас доводи у сукоб са ЕУ

Уверена је и да се споразум у Вашингтону спрема "иза леђа" Европске уније и сматра да то може довести Србију у сукоб са Бриселом и француском председником Емануелом Макроном који је недавно пружио "врло снажну" подршку изасланику ЕУ за дијалог Мирославу Лајчаку.

"Где је (Макрон) опредељен да Тачи и Вучић дођу у Париз и да се тамо обаве припреме и почне се са преговорима, што значи да су Немачка и Француска постигле консензус о решавању питању Косова", истакла је Трајковић.

Сукоб са Макроном је, према њеним речима, велики ризик за Србију, а САД и Кина не могу финансијски да помогну Србији колико ЕУ која је, како је рекла, досад имала економски суверенитет на Западном Балкану.

"Лајчак (у Београд) долази са упозорењем, највероватније и понудом, али са упозорењем које треба озбиљно да схватимо. Ми смо део европског континетна, ми смо ти где је најдоминантији економски фактор из ЕУ. ЕУ је у великим преговорима да повећа свој буџет, а ми се одлучујемо за овај потпис у моменту када Тачи нема подршку ни 14 одсто Албанаца", упозорила је.

Грађани да не дају легитимитет Вучићу на изборима

Трајковић је стога позвала грађане Србије да 21. јуна не изађу на изборе и не дају Вучићу легитимитет да Србима одузме право на Косово и Метохију. Казала је и да су Срби на Косову уплашени за своју будућност и да не размишљају о статусу.

"На дневном нивоу имамо страдања Срба. То је порука посебно за енклаве, порука да се селе (...) Умем да критикујем север, ми у енклавама смо опстали захваљујући цркви - можда ћу рећи јерес, али знам да је нас чувала црква, а Србе са севера српске службе. Зато кажем - пусти да и Бог нешто одради", поручила је она.

Упитана где је онда простор за договор Срба и Албанаца, Трајковић је рекла да компромис увек подразумева болна решења, а да је у случају Косова - где је за Албанце све мање од независности дестабилизација, и све што би добили Срби дестабилизација - тешко изводљив. Зато, према њеним речима, треба почети од нечега што подразумева помирење две стране - од слободе кретања, институционалне сарадње и борбе против криминала и корупције.

О Вучићевој мрежи трговине оружјем, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Н1

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА