Најновије

МОЖЕ ЛИ РАТ НУКЛЕАРНИХ СИЛА КРЕНУТИ СА ХИМАЛАЈА: Сукоби све жешћи, Кина и Индија звецкају оружјем!

Кина и Индија међусобно се оптужују за обрачун у области Хималаја у ком је наводно у понедељак настрадало најмање 20 индијских војника.

Кинеска војска (Фото: chinamil. com)

Војска Индије саопштила је да су обе стране претрпеле жртве, али званични Пекинг за сада није обелоданио да ли има жртава у редовима кинеских снага. До инцидента је дошло у региону Галван око кога се споре две државе.

Према наводима светских медија, није дошло до пуцњаве већ су се војници сукобили камењем и шипкама, а индијска војска навела је да је известан број њених снага “тешко рањен у обављању својих дужности”. Такође, у саопштењу се наводи да су повређени војници “били изложени великој надморској висини и ниским температурама”.

Ово је био први окршај са смртоносним исходима у тој објасти за 45 година, а Индија је оптужила Кину да је покушала “једнострано да промени статус кво”. Пекинг је, са друге стране, оптужио индијске војнике да су напали кинеске снаге, преноси "Би Би Си".

После размене оптужби, две армије су одржале састанак како би спустиле тензије.

Шта се заправо десило?

Раније у току дана, индијска војска саопштила је да су три припадника изгубила живот у области Ладах који се налази з Кашмиру, спорне границе која обухвата скоро 3.500 километара коју две земље називају Линијом стварне контроле.

Затим је откривено да је још 17 војника тешко рањено “у обављању дужности”, а да су затим подлегли повредама чиме је укупан број мртвих порастао на 20. Обе стране инсистирају на причи да није испаљен ниједан метак у последњих 40 година, као ни у недавном сукобу.

Стручњаци се, пак, питају како је могуће да сукоб однесе толико жртава а да није коришћено ватрено оружје, а локални медији наводе да су индијски војници “претучени на смрт”.

Напетост у области

Линија стварне контроле је лоше демаркирана. Због присуства река, језера и снежних врхова та линија може да се помера, а та лоше постављена граница раздваје две велике армије. Последњих недеља забележене су повећане тензије у том региону.

Индија је оптужила Кину да је послала на хиљаде трупа у област Ладахм и тврди да је Пекинг окупирао 38.000 квадратних километара њене територије.

У последњих 30 година организовано је неколико рунди преговора како би се решило разграничење у спорној области, али још није решена ситуација.

Две земље су ратовале једном до сада и то 1962. године, када је Индија претпела тежак пораз.

Због чега су се сукобили Путин и Лукашенко, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА