Најновије

НАЈНОВИЈЕ ОРУЖЈЕ КИНЕСКЕ ВОЈСКЕ: Смртоносни тенк-робот ослобађа војнике од опасних задатака (ВИДЕО)

Опремљене митраљезом и инфрацрвеном камером за ноћно осматрање, нове кинеске војне машине крећу се и по најнеприступачнијим пределима, замењујући људе у ризичним ситуацијама.

Смртоносни тенк-робот (Фото: принтскрин)

Машина на даљинско управљање, која је описана као "мала, али смртоносна", дизајнирана је да брзо креће по терену сваке врсте и тако замењује људске војнике у опасним извиђачким мисијама, наводе кинески медији. 

Возило са гусеницом названо је "Sharp Claw 1" (Оштра канџа), може се кретати просечном брзином од 10 километара на час. На демонстрацији је приказано како, док се возило креће, врши осматрање, и како може да се пење разним степеницама, да прати непријатеља ноћу, а и да пуца у одређени циљ.

Наводи се да је робот-тенк дугачак 70 центиметара, висок 60 центиметара и да тежи 120 килограма. Недавно се придружио копненим снагама Народноослободилачке војске након што је 2014. године дебитовао на "Ђухај ершоу".

- Ова ратна машина може се користити за извиђање и прикупљаље информација о непријатељу и о удаљеним и потенцијално опасним дешавањима - известила је државна телевизија.

То би могло ослободити војнике од ризичних задатака - било да су у природи или у урбаном окружењу, јер брже реагују на ситуације него војник, каже се у извештају. Упркос томе што возило може да се креће по скоро свим типовима тла, прецизно и детаљно осматра и циља у ривала, уз напад јаком ватром, робот наравно нема аутономију "одлучивања" о томе када и кога треба да нападне.

- Може реаговати много брже од људи, али проблем је у томе што не може да импровизује. Према томе, човек га мора надгледати и зауставити задатак када то сматра потребним - рекао је господин Бај Мечген, војни критичар.

 

Избио сукоб нуклеарних сила, има мртвих. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дејли мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА