Најновије

Вучићу Москва баланс за Вашингтон

Одлазак председника Александра Вучића у Вашингтон 27. јуна на сусрет са Хашимом Тачијем неће пресудно утицати на завршницу изборне кампање у Србији, нити СНС-а странке чији је Вучић председник, али ни на кампању опозиције.

Александар Вучић и Ричард Гренел (Фото: predsednik.rs)

Ово тврде поједини саговорници Данаса, а слично гласи и изјава Аљбина Куртија, лидера Самоопредељења, да се наставак дијалога управо и одвија на захтев Србије.

„Наставак дијалога је у складу са захтевима Србије – и временски и садржајно. Датум састанка 27. јуна је зато што долази после 21. јуна када се у Србији одржавају избори и 24. јуна када Вучић одлази у Москву на сусрет са Путином“, написао је Курти на Фејсбуку.

Сусрет српског и такозваног косовског председника Хашима Тачија у Белој кући најавио је својим твитом специјални изасланик председника САД Ричард Гренел у понедељак увече по нашем времену. Претходно је из Вучићевог кабинета медијима прослеђено саопштење да је председник Србије телефоном разговарао са руским председником Владимиром Путином, уочи присуства на паради у Москви.

Гренел је у твиту написао да је „добио уверења од влада (тзв.) Косова и Србије да ће привремено зауставити кампању повлачења признања, односно захтева за чланство у међународним организацијама, како би се 27. јуна састали у Белој кући и расправљали о дијалогу“. Гренел је истакао да ће се, ако нека од страна не буде задовољна разговорима 27. јуна, вратити на статус кво. „Као што смо упорно говорили, морамо најпре да обезбедимо економски раст. То је фокус. Радујем се овим разговорима“, навео је Гренел.

Ивица Дачић, шеф дипломатије, који је претходних дана оповргавао тврдње да је Београд обуставио кампању отпризнавања окупиране српске покрајине, сада је рекао да је до тога дошло зато што је и Приштина обуставила пријављивање за чланство у међународним организацијама.

До овог развоја ситуације дошло је истовремено када се очекивала у Београду и Приштини посета новоименованог представника ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослава Лајчака.

Косовско питање није било тема досадашње кампање, међутим последњих дана председник Србије се чешће освртао на ту тему, нарочито кроз питања новинара. На тај начин, Вучић је косовску тему увлачио у кампању вероватно знајући да неће моћи да избегне сусрете са званичницима лажне државе који ће уследити врло брзо после гласања 21. јуна. Међутим, може се претпоставити да је Вучићу због његовог бирачког тела у кампањи више одговарала прича о одласцима, сусретима и телефонским разговорима са Москвом.

Душан Јањић, главни одговорни уредник Бете, каже да се вест о путу у Вашингтон неће одразити на кампању нити изборне резултате.

– Вучић већ неколико недеља припрема ову ситуацију. У више наврата је рекао три ствари. Прва је да нећемо ући у ЕУ уколико не решимо односе са (тзв.) Косовом. Друго, да ЕУ остаје наш спољнополитички приоритет. И треће да ће се то питање решити онда када престану сучељавања Брисела и Вашингтона на тему Косова. То је порука која гласи: „Не зависи од нас а ми морамо да прихватимо то што се тражи.“ Он полако припрема терен а опозиција је исувише слаба да би то искористила у кампањи против њега. Управо опозиија нема ни јединствен став око Косова. Она је свесна да не може да смени Вучића без подршке Брисела и Вашингтона а њихов став о окупираној српској покрајини се зна. Тако да би било лоше по њих да форсирају причу не дамо Косово у завршници кампање. То су разлози због којих мислим да се сасатанак у Белој кући неће одразити на кампању – објашњава Јањић.

Упитан хоће ли лажна држава наредних дана постати једна од главних тема кампање, политички аналитичар Драгомир Анђелковић одговара да неће.

– Био бих срећан када би се Косово наметнуло као једна од важних тема и када би опозиција ту тему користила и наметнула је као важну. Тада би власт морала да се бави више том темом, јер је са становишта наших националних интереса добро да Косово буде једна од важних тема. Али, плашим се да ни власт нити опозиција на тим темама неће превише инсистирати. Јер политички чиниоци код нас, били на власти или у опозицији, исувише воде рачуна о томе да се не замере неком на Западу – закључује Анђелковић. Представници странака које учествују у гласању и оних у бојкоту углавном су суздржани у коментарима на позив у Вашингтон.

Вучић: Признавање неће бити тема

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јуче да признавање терористичке творевине као државе неће бити тема у Вашингтону, нити ће дозволити да буде. Он је рекао да ће се тек видети да ли ће такозвано Косово да поштује оно што је рекао амерички изасланик Ричард Гренел о некандидовању у међународне организације, јер четири године то није прихватало. Он је, у изјави новинарима у Чачку, истакао да су Американци рекли да ће се у Вашингтону разговарати само о економији, и признање независности Косова неће бити тема, а да је до сада 50 пута разговарао и са Гренелом и са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком.

Тачи са Лајчаком

Хашим Тачи требало је јуче по подне да се састане са Мирославом Лајчаком у Приштини. Лајчак је јуче кренуо из Швајцарске на Косово, мада је било најављено да ће стићи прексиноћ, али је дошло до компликације са летовима из Цириха, пренели су медији. Тачи је раније давао изјаве у стилу да нема шта да прича са Лајчаком, међутим јуче је изјавио да ће његов тим контактирати са тимом специјалног представника, како би схватио разлоге његове посете. Тачи сматра да Лајчак мора да испуни два услова, да искаже свој став о визној либерализацији Европске уније и лажне државе, као и то да ли ће као држављанин Словачке, која не признаје терористичку творевину, да га третира као државу.

Реаговања

Рада Трајковић, политичарка са Косова и Метохије: Американци не зову у Белу кућу ако Београд и Приштина нису већ видели споразум и прихватили да га потпишу. Оно што је за нас проблем јесте да се то одржава 27. јуна, уочи Видовдана, можда баш на Видовдан, с обзиром на временску разлику. Ми не знамо шта је у том документу… Хашим Тачи покушава да издејствује аболицију за ратне злочине, а да су Вучић и Трампова администрација спремни да му то дају. Према њеном суду, Вучић је у разговору са Путином покушао да издејствује подршку за договор у Вашингтону.

Лист Волстрит журнал: Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп се нада постизању дугорочног мировног споразума између Србије и Косова у региону, који је простор за ривалитет суперсила, како би унапредио кредибилитет своје спољне политике, преноси ФоНет.

Бошко Обрадовић, лидер Двери: Бојкот предстојећих парламентарних избора један од начина да се Косово задржи у саставу Србије. Услов за разграничење је признање лажне државе Косово… Православне државе би требало да формирају савез, да би зауставиле албанску и мигрантску претњу. Треба ујединити све патриотске снаге, ради очувања Косова у саставу Србије.

Коста Чавошки, академик: Званичници Србије није требало да у Бриселу закључују споразуме са Приштином, јер су сви у интересу косовских Албанаца.

Слободан Самарџић, бивши министар за КиМ: Тема састанка у Вашингтону биће шта и како дати Вучићу да би могао манипулисати српском јавношћу.

Слободан Антонић, социолог: Косово није терет за грађане Србије, већ су терет политичари који воде капитулантску политику.

Мирослав Паровић, Народни блок: Аљбин Курти, иако има подршку на Косову од 40 одсто, врло лако се одрекао власти коју сада чине људи ратне прошлости и Српска листа и који ће потписати споразум са Србијом.

Петер Стано, портпарол ЕУ: Бриселски дијалог је главна платформа за Србију и Косово и да је циљ да се приближе коначном договору и напредују на европском путу. Упитан да ли се одвијају два паралелна процеса преговора у Бриселу и Вашингтону, он је рекао да су интерпретације слободне, али да ЕУ посредује у дијалогу две стране од почетка и да позитивно виде све што ће ствари померити ка напред.

Александар Шешељ, радикал: Србија мора да захтева да се преговори о Косову буду враћени у Савет безбедности Уједињених нација да се у те преговоре укључи Русија.

Александар Шапић, СПАС: Свако ко покуша српском народу на арогантан начин да објасни да је једино право решења проблема његово решење нити има превише памети, нити заслужује да води народ у будућности.

Погледајте ОВДЕ снимак напредњачког затирања Србије!

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА