Најновије

БОЉЕ ДА НИСУ УШЛИ: У Либији почиње пакао! Руси после МиГ-29 и Су-24 послали и ракетне системе Бук

Како се сазнаје, борбени авиони МиГ-29 и бомбардери Су-24, који су се појавили у војсци генерала Хафтара (ЛНА), сада су заштиц́ени руским системима противракетне одбране Бук.

Бук (Фото: РИА)

Раније, ови системи нису наведени у арсеналу Либије, што је поново изазвало доста оптужби против Русије у вези с испоруком оружја високих перформанси снагама ЛНА.

„Ракетни одбрамбени системи средњег домета (М1-2 или М2) пребачени су у ваздухопловну базу Ал-Џуфра Либијском националном ваздухопловству како би се заштитили од напада турских бораца Ф-16! Овде се налази и неколико ракетних система Панцир који долазе из УАЕ-а “, рекао је војни аналитичар са Малте Бабак Тагвеј.

После изненадног уласка турске војске у Либију, Турци су имали знатну предност јер су увели на ратиште беспилотне летилице и то две врсте, једне који су имали извиђачке перформансе и друге које си имале нападачке одлике.

У почетку су Хафтарове снаге трпеле поразе а Турске трупе измешане са трупама Сараја брзо си напредовале.

Међутим догодио се за западне аналитичаре неочекивани обрт јер су у Либију ушли руски борбени авиони без руских ознака и са српским пилотима на ратишту направили ршум, оборивши знатан број беспилотних турских летилица, и разоривши упоришта Турака и Сарајеве војске.

Уласком нових руских ракетних система на либијском ратишту сада заиста почиње хаос. То турске трупе не могу преживети, јер треба се сетити да су Турци ушли и у Сирију где трпе поразе.

Турска нема капацитет да води два рата у две одвојне територије.

Да подсетимо, У Либији се тренутно воде оружани сукоби присталица различитих администрација:Владе предвођене премијером Фајез ал-Сарајем, коју признају Уједињене нације, и администрације коју предводе побуњеничке снаге под вођством генерала Калифа Хафтара иначе наследника Гадафија јер је успео да уједини под своју команду већину племенских вођа Либије.

У Москви су 13. јануара одржани преговори између поменутих вођа сукобљених страна. Присутни су били и чланови министарстава спољних послова Русије и Турске. 

На састанку је Хафтар обавестио Русију о условима за наставак преговора о потписивању мировног споразума у ​​Либији.

Према Хафтаровим захтевима, милиције које су деловале у Либији дужне су да предају оружје у периоду од 45 до 90 дана. Овај процес требало би да контролише посебна комисија коју је основала ЛНА заједно са УН-ом. 

Хафтар је такође одбио да призна Турску као посредника у решавању ситуације у Либији, јер турска страна није неутрална и подржава Владу националног споразума (ГНА).

Алијанса планира напад на Москву! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА