Најновије

ЈЕДНИМ ПОТЕЗОМ ТРАМП ИЗАЗВАО ДОМИНО ЕФЕКАТ СВЕ ДО НАШЕ ЗЕМЉЕ: Како ће повлачење америчких трупа из Немачке утицати на Балкан?!

Почетком јуна председник Сједињених Америчких Држава најавио је повлачење америчких трупа из Немачке. У тој земљи је тренутно 34.500 америчких војника.

Америчка војска (Фото: amry.mil)

Најава о намери повлачења америчких трупа из Немачке и временски рок за то још су прилично нејасни, али уклапају се у образац фрустрације председника САД Доналда Трампа, посебно с канцеларком Немачке Ангелом Меркел.“

То је изјавио политички аналитичар америчке организације Већа за демократизацију политике Курт Басуенер коментаришучи ову Трампову одлуку.

Према писању америчких медија, Трамп је наредио Пентагону да до септембра смањи број америчких војника стационираних у Немачкој. Тиме се очигледно остварују претње, сада већ бившег амбасадора САД у Немачкој Ричарда Гренела да ће Вашингтон смањити број војника у Немачкој ако та земља не повећа своје издатке за одбрану.

– Наводи се да је окидач било то што је Меркел одбила учествовање на самиту Г-7, због сталне пандемије, што је било у супротности с Трамповом жељом за ‘поновним отварањем Америке“. Чини се да је Трамп био раздражен овим чином Ангеле Меркел, можда посебно због тога што му она као жена одбија овакву врсту малтретирања што у многоме подсећа на потезе председнице Заступничког дома Ненси Пелоси – казао је Басуенер за портал Кликс.

Надаље, Басуенер наводи да се то такође уклапа у спор великих размера на Балкану између САД и ЕУ о преговорима лажне државе Косова и Србије, који ће бити одржан у Вашингтону 27. јуна.

– Ричард Гренел, одлазећи амерички амбасадор у Немачкој и бивши вршилац дужности директора за националну обавештајну службу, и даље је специјални изасланик за Србију и њену окупирану покрајину. Иако тврди да ће се састанак усмерити на економију, може се претпоставити да предлог ‘замене земље’ који су дали председник Србије Александар Вучић и лажни председник Хашим Тачи, једном када су га подржале претходна шефица спољне политике ЕУ Федерика Могерини и амерички саветник за националну сигурност Џон Болтон – остаје актуелан. Чињеница да је Меркел била најгласнији противник промена граница на Балкану учинила је Берлин метом Гренела. Већина држава чланица сложила се с њеним ставом, иако, нажалост, Немачка није водила противофанзиву унутар ЕУ. Чињеница да је нови изасланик ЕУ за регију Мирослав Лајчак указао и на то да су промене граница лоша идеја, сигурно је такође један чинилац – сматра Басуенер.

Басуенер каже да су САД непоуздан савезник све док је Трамп председник.

– Ово у ствари и није вест. Његово непријатељство према савезу било је евидентно за време његовог председавања САД-ом. Најава повлачења трупа рециклира лажну идеју да Немачка има заостале обавезе према САД-у и НАТО-у, иако има буџет за обрану који пада испод прага од два посто на који су се чланице НАТО-а обавезале да ће доћи – рекао је Басуенер.

Он је говорио и о томе шта то значи за балканске чланице НАТО-а као што су Албанија, Црна Гора, а сада и Северна Македонија и оне земље које се желе придружити, попут Босне и Херцеговине и окупиране српске покрајине.

– Тешко да би им ово могло дати више самопоуздања. Преданост САД-а Алијанси представља окосницу НАТО-ове способности да одржи мир на Балкану – каже Басуенер.

– То даје већу премију европским чланицама НАТО-а како би показале лидерство у Алијанси – што би требало да буде једна од вредности, као и колективна одбрана. Чињеница да и ЕУ показује недостатак лидерства у потврђивању својих вредности у односима с балканским народима и владама повећава овај проблем. Све то са задовољством могу посматрати само регионалне нелибералне вође и геополитички актери. Што је западњачка фрагментација већа, они имају већи маневар и арбитражу. А Вучић је мајстор у томе – поручује аналитичар Басеунер за Кликс.

Који поклон је Ким Џонг-ун спремио Трампу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА