Најновије

АМЕРИ НАПРАВИЛИ ХЕЛИКОПТЕР КОЈИ ЛЕТИ БРЖЕ ОД 380 КМ/Ч, РУСКИ ВЕЋ ПРАШИ 405 КМ/Ч! Трка две суперсиле све бруталнија (ВИДЕО)

Хеликоптер с контраротационим ротором Sikorsky-Boeing SB-1 Defiant оборио је нови рекорд брзином од 205 чворова, током тестирања 9. јуна ове године.

Амерички хеликоптери (Фото: Јутјуб)

Тест представља велики корак напред, јер се Sikorsky-Boeing тим и даље приближава брзини од 230 чворова, рекао је током разговора с новинарима за округлим столом одржаним 16. јуна Џеј Маклин, директор будућег развоја летелица с вертикалним узлетом.

Тестирање током којег су хеликоптером управљали пилоти Бил Фел и Ед Хендершајд обављено је у Сикорски развојном испитном центру за летове у Вест Палм Бичу на Флориди.

- Лет брзином већом од 200 чворова важан  је и због тога што је то већа брзина од било које тренутно уобичајене брзине хеликоптера, а зна се да су брзина и мања уочљивост пресудни за опстанак у будућем окружењу ФВЛ - рекао је Маклин, што симболизује напор америчке војске на изградњи нове генерације хеликоптера.

Америчка војска планира да овим летелицама замени хеликоптере АХ-64 Апач и УХ-60 Блек Хоук и то почетком 2030. година.

С друге стране, Русија одавно ради на хеликопштерима који ће моћи да лете брзином већом од 500 км/ч.

Оно што се зна јесте да ће ти нови хеликоптери бити прављени на платформи чувеног Ми-24. Руски хеликоптер је већ достигао брзину од 405 км/ч током тестирања, великим делом захваљујући новим ножевима од композитног материјала. 

Главни циљ је направити хеликоптер чија ће нормална брзина бити већа од 500 км/ч и који ће бити наоружан пушкама, ракетама, али и добро оклопљен - рекао је Вадим Козулин, професор са руске Војне академије наука!

Операција "Орлова канџа" је лажна. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА