Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ СИНДИКАЛАЦА! "Неће ни пребројати гласове, а вратиће ванредне мере! Поново се отварају ковид болнице!" (ВИДЕО)

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић изјавио је да лекари у примарној здравственој заштити поново добијају позиве да пређу у установе терцијарне здравствене заштите због корона вируса.

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије Раде Панић (Фото: Јутјуб)

“Још неће пребројати гласове, а вратиће ванредне мере или ванредну ситуацију“, рекао је Панић на конференцији за новинаре и додао да то говори на основу позива да се лекари преместе у установе које раде са ковид пацијентима, јер запослени у тим установама не могу сами да обаве сав посао.

Чланица Главног одбора тог синдиката Маријана Пешић поручила је да је епидемија још у току и да у последња два дана број новоинфицираних прелази 90 и да се епидемије јављају у студентским домовима.

Она је објаснила да је епидемија почела у дому „4. април“ и да тамо више нема инфицираних, да је санирана ситуација у дому „Карабурма“, али да је забрињаваћи пораст броја инфицираних у Студентском граду.

Пешић је рекла да су студентски домови Србија у малом и да ће бити проблем када се студенти у јулу врате кући где живе у заједници са родитељима и бабама и дедама.

Она је указала да се они који доносе одлуке понашају као да је епидемија готова, али да је епидемија у току.

Представници синдиката на конференцији су говорили о проблемима лекара током корона вируса.

Председница ГО синдиката Горица Ђокић рекла је да опреме није било довољно, да су лекари љути јер се то крило, да се није јавно говорило о броју заражених лекара, да је било забране ношења опреме и да медицинско особље већински није тестирано, као и да су лекари слали фотографије на којима се види да је рок заштитној опреми истекао.

„Ми не дозвољавамо да се нама манипулише. Не дозвољавамо да се наш рад, школовање и труд злоупотребљавају у политичке сврхе“, поручила је Ђокић.

Она је додала да није проблем што су лекари били на првој линији фронта, већ што су били голоруки.

Панић је указао да лекари нису добили трајно повећање плата од 10 одсто, већ да је оно било исплаћено за један месец и то бруто и да је реално повећање плата било 6,5 одсто.

Он је указао и да је синдикат тражио да лекари са бироа буду запослени и да они који су на волонтерској специјализацији буду примљени за стално, да је речено да ће се то десити, али да су људи преварени и да је Републички фонд за задравствено осигурање одбио уговоре склопљене током епидемије.

На конференцији су представљене и фотографије на којима се виде, како је речено, једнократни скафандери који се суше испред болнице у Суботици и фотографије недавно реновиране болнице у Панчеву која прокишњава.

Инфициране још 93 особе

У последња 24 сата у Србији су откривене још 93 особе инфициране корона вирусом, од 6.729 тестираних, а једна особа је преминула, саопштило је Министарство здравља.

Активно је 628 случајева, а 18 особа је на респиратору.

Како се додаје, укупан број преминулих од почетка епидемије је 259, а проценат смртности је 2,04 одсто.

Укупно је регистровано 12.709 заражених особа, а тестиране су 332.342 особе.

Прочитајте ОВДЕ шта је познати српски инфектолог рекао о корона вирусу.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА