Најновије

КРАЈ НАЈКОМПАКТНИЈЕ ПОДМОРНИЦЕ СА НУКЛЕАРНИМ ПОГОНОМ НА СВЕТУ: Горела је невиђеном жестином 14 сати (ВИДЕО)

Једна од шест француских подморница класе Рубис, Перле, горела је 12. јуна на сувом доку, више од 14 сати „у пламену невиђене жестине“, док је била подвргнута већим преправкама које је обављала Навал група, која су требала завршити у фебруару 2021. године.

Француска подморница Перле, класе Рубиус (Фото: Јутјуб)

“На броду није било апсолутно никаквог нуклеарног горива нити било каквог оружја. Заправо, подморница је била огољена”, додала је француска министарка оружаних снага Флоренц Парлy 13. јуна, током путовања у француску поморску базу Тоулон, која се налази на обали Средоземља, како би проучила штету.

“Ово је био пожар, није била нуклеарна несрећа”, додала је.

Пожар је избио у 10:35 сати по локалном времену на прочељу подморнице, а подморница се налазила у сливу бр. 3 у Мисиесу зони луке. Радници су прво приметили дим на делу доњих палуба.

Извори које цитира француски дневник Ле Монде кажу како се чини да је пожар избио на сличан начин као и на катедрали Нотре Даме. Радови и активности лемљења започели су неколико дана раније, што је можда на неки начин узроковало пожар. Комадићи дрва и уља, својствени овој врсти радова, могли су допринети узроковању и ширењу пожара.

“Гашење пожара на подморници уопште није тако једноставно, посебно онда када је дим врло густ”, изјавила је Парлy након што је похвалила морнаре и цивилне службе, које су у ранојутарњим сатима, 13. јуна угасили ватру.

Француска морнарица каже како је потребна флота од шест подморница, како би две или три од подморница биле непрестано присутне на мору како би служиле као пратња флоти, за прикупљање обавештајних података и распоређивања особља. Али након овог пожара, од шест подморница класе Рубис, које су ушле у службу између 1983. и 1993., данас су доступне само три. Прва из класе Рубис такође је на одржавању, док је Сафир отклоњена из службе у јуну 2019. Делови подморнице Сафир могли би бити доступни за санацију штете на подморници Перле.

Перле је оперативна од 7. јула 1993., а текуће обнове биле су осмишљене с циљем како би продужиле делатно раздобље до 2030. године.

”Треба ће најмање месец дана истраге како бисмо схватили је ли челични труп толико оштећен због чега би подморница била неупотребљива”, тврде службеници Навал групе. Челик може издржати врло високу температуру ватре одређени број сати, но инжењери ће морати проверити је ли одржао еластичност, која је потребна за издржавање велике разлике у притиску, која настаје када је подморница под водом.

Класу Рубис замиенит ће шест подморница класе Суфрен, од којих је прва покренута 12. јула 2019. године, с тиме да она још увек пролази испитивања морнарице и неће ући у службу до следеће године. Дуга 73.6 метара, и тешка 2.500 тона, подморница класе Рубис најкомпактнија је подморница с нуклеарним погоном на свету.

Путин представља своје ново супероружје. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: logicno.com/ Саша Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА