Најновије

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ! Корона циркулисала на северу Италије и пре него што је Кина пријавила прве случајеве!

Италијански научници пронашли су трагове коронавируса у отпадним водама у Милану и Торину још у децембру, што сугерише да је тај вирус циркулисао на северу Италије и пре него што је Кина пријавила прве случајеве.

Слике из једне италијанске болнице (Фото: Јутјуб)

Научници са италијанског Националног института за здравство прегледали су 40 узорака отпадних вода прикупљених из уређаја за пречишћавање у северној Италији у периоду од октобра 2019. до фебруара 2020. Анализа објављена у четвртак наводи да су узорци узети у Милану и Торину 18. децембра показали присуство коронавируса.

"Ово истраживање нам може помоћи да схватимо почетак циркулације вируса у Италији", рекла је Ђузепина ла Роса, стручњак за отпадне воде у животној средини при Италијанском националном институту за здравство који је учествовао у истраживању.

Портпарол Института је рекао да ће потпуни подаци и студија бити објављени следеће недеље.

Истраживања у Холандији, Француској, Аустралији и другде открила су да вирус који узрокује Kовид 19 може бити откривен у канализацији, а многе земље почињу да узоркују отпадне воде ради праћења болести.

Ројтерс наводи да изјаве научника да је откривање трагова вируса пре краја 2019. у складу са доказима у другим земљама да је ковид 19 можда могао да кружи пре него што је Кина пријавила прве случајеве 31. децембра. 

Ноел Мекарти, стручњак за доказе и технологије популације на британском Медицинском факултету Варвик, рекао је да је откривање генетског материјала коронавируса у италијанским отпадним водама у децембру "поуздан доказ случајева да је коронавирус био присутан тамо у то време".

У узорцима из јануара и фебруара регистрован вирус

Роланд Као, професор епидемиологије и података на шкотском универзитету у Единбургу, наводи да је вероватно да би болест могла тада кружити, али додаје да тај налаз сам по себи не говори да ли је рано откривање извор велике епидемије у Италији, или је последица каснијег уношења у земљу.

Студија француских научника из маја открила је да је мушкарац заражен коронавирусом већ 27. децембра, скоро месец дана пре него што је Француска потврдила своје прве случајеве.

Ла Роса је навела да присуство вируса у италијанским узорцима отпадних вода не "значи аутоматски да главни ланци преноса који су довели до развоја епидемије у нашој земљи потичу од ових првих случајева".

Узорци у којима су потврђени трагови коронавируса пронађени су и у канализацији из Болоње, Милана и Торина у јануару и фебруару 2020. Узорци узети у октобру и новембру 2019. били су негативни.

Институт је саопштио да планира да у јулу покрене пилот истраживање за праћење отпадних вода у туристичким летовалиштима.

Прочитајте ОВДЕ како је Белорусија спречила инострану заверу.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА