Најновије

НОВИ РУСКИ ПВО РАЗБИЈА ЗАПАДНУ КОНКУРЕНЦИЈУ: Већ тестиран у Сирији, сада ће бранити небо евроазијског дива! (ФОТО/ВИДЕО)

Пре неколико дана први контингент ових система је пребачен у једну од јединица за противваздушну одбрану у Бурјатији. Према мишљењу стручњака, ово је најнапредније оружје ове врсте, значајно супериорно у односу на западну конкуренцију, али и на своје претходнике - комплексе "Стрела" и "Игла"

Противавионска ракета "Врба" (Фото: kbm.ru)

Захваљујући преносивом противавионском ракетном систему, обичан пешадинац може за неколико секунди да уништи ваздухоплов вредан милион долара, и да побецгне од одмазде, скривајући се иза природних препрека. Преносни противавионски ракетни системи (на енглеском МАНПАД) су се појавили 1960-их и заувек су променили правила ратовања. Они су највећа претња пилотима који су навикли да беже од противавионских ракета дугог домета спуштајући се на мале висине, пише РИА Новости.

Први совјетски ракетни систем "Стрела-2" ступио је у службу 1968. године и готово одмах је испробан "у пракси". За време Јомкипурског рата, системи за противваздушну одбрану Египта и Сирије су овим ракетним системима погодили око 35 израелских авиона и хеликоптера. У већини случајева, оператери су остали невидљиви непријатељу до лансирања, иако су деловали на малој раздаљини.

Временом су руски системи побољшавани, па су тако постојали и "Стрела-3", "Игла", а сада и "Врба", која је први пут представљена јавности на форуму "Армија 2015".

"Врба" је знатно супериорнија у односу на преносне противавионске системе претходних генерација у борбеној ефикасности, - каже војни експерт Алексеј Леонков.

У 21. веку се појавила нова врста ваздушних циљева, са којима "Стреле" и "Игле" више не могу тако ефикасно да се боре. Мислим на мале, неупадљиве дронове направљене од композитних материјала. Главна карактеристика "Врбе" је способност поузданог откривања и уништавања таквих циљева - рекао је Леонков.

А то је већ доказано у пракси у Сирији. Тако је 3. августа 2017. на контролном пункту у Источној Гути, руска војска је из "Врбе" оборила беспилотну летелицу групе Ал-Нусра, која је наводила артиљеријску ватру џихадиста. Био је довољан само један ударац.

Наравно, "Врба" није намењна само борби против беспилотних летелица. Може да погоди авионе, хеликоптере и крстареће ракете на висинама од десет до 4.500 метара и на удаљености до шест километара. Амерички Стингер, на пример, делује против циљева који лете не више од 3.500 метара у домету до четири и по километра. Поред тога, "Врба" је опремљена радарским системом која открива ваздушне циљеве радијусу од 80 километара, што омогуц́ава да први уочите непријатеља и заузмете позицију за напад.

Аутоматизовани управљачки систем узима у обзир брзину и смер летења авиона или крстарећих ракета и "распоређује" их међу стрелцима наоружаним "Врбама". Борци добијају прецизне векторе за пуцање. Занимљиво је да је "Врба" кроз тактички комплекс "Барнаул-Т" интегрисана у општи систем противваздушне одбране и може да користи информације о ваздушним циљевима које су открили радари великог домета.

Главна карактеристика противавионске ракете "Врба" је самонавођена глава пројектила. Муниција је опремљена троструким спектралним трагачем који делује у блиском и средњем распону инфрацрвених таласа, као и у ултраљубичастом домету. То чини ракету изузетно прецизном током борбе: лако може разликовати авион или хеликоптер од "флерова", тачније контрамера авиона. Због повец́ане прецизности главе навођења, зона захватања и уништавања типичних ваздушних циљева у поређењу са "Иглом" повећала се за два и по пута.

Бојну главу ракете чини високоексплозивна фрагментациона маса, тешка два и по килограма, са бесконтактним осигурачем. Активира се у зависности од брзине и смера кретања мета. Снага бојне главе је довољна да уништи моторе већине летелица на висинама ефикасног деловања комплекса.

Као и многи други преносни ракетни системи, Верба се не мора користити само "са рамена", већ се може инсталирати и на бродове, оклопна возила и хеликоптере као помоћно противавионско оружје. Конкретно, најновији систем противваздушне одбране "Гибка-С" монтиран је на оклопном аутомобилу "Тигар" и носи четири лансера. Врло важна је чињеница да је "Врба" много лакша за одржавање него "Игла". Ракети више не треба дуготрајна припрема за лансирање, нови дизајн куц́ишта значи да је могуће лансирати за само неколико секунди.

"Врба" ради у свим природним условима, у планинама као и на мору, на температурама од - 50 до + 50 степени Целзијуса. Важно је и да "Врба" одлично ради и у мраку, захваљујући ћињеници да је опремљена посебним уклоњивим ноћним оптичким системом "Могли-2М." Велика већина савремених комплекса ове врсте користи се само током дана.

"Врба" се већ налази у арсеналу падобранаца и неколико моторизованих стрељачких бригада.

Прочитајте ОВДЕ о новој акцији сиријске и руске војске у Идлибу!

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА