Најновије

ПРЕОКРЕТ НА РЕЛАЦИЈИ МОСКВА - АНКАРА! Да ли ће турски ТФ-икс постати конкуренција руском Су-57? (ВИДЕО)

Поруџбине руске војне опреме од стране Турске процењују се на око милијарду долара, изјавио је у интервјуу турској телевизији "Екотурк" шеф савезне службе Русије за војно-технолошку сарадњу Дмитриј Шугајев.

Руски Су-57 (Фото: Јутјуб)

Дмитриј Шугајев је рекао да наруџбине руске војне опреме од стране Турске износе укупно милијарду долара и додао да постоји чврста основа и добар потенцијал за даљи стални напредак у развоју и сарадњи у војној сфери.

Септембра 2017. Русија је потписала уговор са Турском за испоруку система за противваздушну одбрану С-400 вредног 2,5 милијарди долара, прве испоруке су почеле 12. јула.

Августа 2019. турска делегација коју је предводио председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прегледао је на међународном ваздухопловном сајму МАКС-2019 у Жуковском, близу Москве, руске борбене авионе Сухој-35 и Сухој-57.

Садашњи партнери, будући конкуренти 

Иако је Турска наручила војну опрему од Русије, Дмитриј Шугајев каже да би руски авиони Сухој-57 и турски "ТФ-икс" пете генерације могли постати потенцијални конкуренти ако изађу на светско тржиште оружја.

У новембру 2017. године, тадашњи министар одбране Турске рекао је да су бројне државе, укључујући и Уједињено Краљевство укључене у пројекат стварања турског борбеног авиона пете генерације, а да је пројекат осмишљен тако да Турска у будућности не буде зависна од једне државе или компаније.

"Не можемо искључити могућност да наши турски партнери у будућности, када креирају свој борбени авион, постану конкуренција нашем Сухоју. То је нормална ствар. Увек смо спремни за здраву конкуренцију и фер такмичење", истакао је Шугајев. 


Турска компанија "Аероспејс индустрис" представила је прошле године свој најновији модел ловца пете генерације - ТФ-икс. Реч је о борбеном авиону са два мотора, који подсећа на Ф-35, али са уским трупом и ширим распоном крила.

Су-57 (ПАК ФА) је програм руског ловца пете генерације. Његова основна намена је ловац-пресретач. Смањене је уочљивости, што треба да му омогући непримећеност од противничких радара и других сензора. Могућност летења надзвучном брзином, у режиму рада мотора без допунског сагоревања представља велику предност у борби за превласт у ваздушном простору.

Прочитајте ОВДЕ о чему су се договорили Путин и Трамп.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА