Најновије

ДРАМАТИЧНА СИТУАЦИЈА НА ЈУГУ СРБИЈЕ! ВАПАЈ ЛЕКАРА ИЗ НИША: "Лажете нас, мало је респиратора за све оболеле, a епидемија је све јача"

Након писма лекара Инфективне клинике Клиничког центра у Нишу председнику Србије Александру Вучићу послатом прошле недеље на које није одговорио, али су дан након што је писмо доспело у јавност и објављено одговорили из управе - лекари сада кажу да су под притиском, да им је забрањено да говоре јавно, али да стоје иза тврдњи да је талас епидемије вируса корона у Нишу очигледан.

Зграда КЦ Ниш (Фото: Јутјуб)

Тврде да епидемија јача јер велики број пацијената пристиже свакодневно, а услови су сада, кажу, далеко од оних у време ванредног стања.

Да се пожурило са затварањем ковид болница говори лекар Клиничког центра Ниш. Реч је о стручњаку који се и даље свакодневно бори против короне. Његово име је познато редакцији, али је инсистирао да се не објави, јер нема дозволу Управе да говори јавно.

Каже да, иако су надлежни тако тумачили раније писмо њега и колега, намера им је супротна од дизања панике или критике надлежних. Каже да је једина жеља да их наведу да поводом ситуације на коју указују предузму одговарајуће мере. А ситуација је тренутно таква у КЦ Ниш, каже, да борба са епидемијом траје више од 3 месеца, али у овом центру за збрињавање пацијената за регион југоисточне Србије организације више није иста.

По њему, други талас епидемије у Нишу је очигледан.

“То није више 5, 6 пацијената дневно, него опет између 30, 40, 50 дневно. Велики број пацијената на респираторима, све већи број пацијената, свакодневно се повећава број људи у амбуланти, велики број пријема, велики број тешких пацијената, већ недовољно места на респираторима. То је недопустиво у Клиничком центру, новом који је направљен као институција изванредна и опремљена фантастично, да ми радимо као у 19. веку”, појашњаваон.

Ситуацију на терену описује овако - епидемија је све јача, а у КЦ Ниш су много лошији услови за рад него током епидемије, пре свега за пацијенте, а то отежава рад и лекарима.

“Стално нам пристижу нови пацијенти из Врања, Лесковца, Крушевца, Инфективна клиника је пуна, па и Физикална, а и Неурологија стара је пуна пацијената на респираторима”, додаје.

На констатацију да према званичним подацима Ниш има 37 пацијената на лечењу, а да је њих троје на респираторима, лекар тврди да ти подаци нису ни приближно тачни.

Бар три пута више људи је на апаратима за вештачку вентилацију, што значи да су животно угрожени, каже лекар, а тачан број оболелих не зна ни он.

Сигурно има петнаестак људи на респираторима и још толико кандидата на одељењима који су на некој супституцији кисеоником. То је куповина времена, али њихово стање клизи и вероватно да ће морати да траже спас на механичкој вентилацији, односно на респиратору - истиче.

Апел да се КЦ поново организује као током епидемије

Након апела лекара Инфективне клинике, који траже боље услове, такође због све већег броја пацијената и отежаног рада и овај доктор каже да му је циљ да пробуди надлежне и замоли их да врате организацију рада Клиничког центра Ниш каква је била пре месец дана.

Сматра да је први талас Ниш солидно изгурао с обзиром на број оболелих, али да су надлежни сада пожурили са "свирањем краја" епидемије и да то није добро за пацијенте.

“Да се вратимо на стари режим, јер је епидемија поново. Да ли су то џепови или нова жаришта, могу они то да зове како хоће, али је очигледно да је ситуација све гора и гора, бар у овом нашем региону”, истиче он.

Појашњава такође да је проблем затварање старе зграде хирургије, јер је она пружала могућност да се тамо збрине велики број људи на респираторима.

“Пожурили су са затварањем, прерано је то било. Мора да се врати претходни режим рада, да се поново отварају нова ковид места, пре свега за те тешке болеснике, јер они морају да имају најбоље услове. Да ли то политички некоме одговара или не, ми морамо да се вратимо на старе услове”, појашњава овај лекар.

Разуме и то да ако стара хирургија опет буде ковид клиника, онда Очна и ОРЛ клиника које су недавно тамо пресељене неће моћи да раде, али истиче да је нова-стара организација неопходна због кисеоничких места, којих нема довољно на другим клиникама.

“Фрустрирани сте кад видите да не можете да пружите пацијенту оно што би реално требало да добије, а онда и ви сами радите у никаквим условима, па сте онда напети, боли вас глава где ћете пацијенте да сместите, немате собу, немате респиратор за њега”, описује лекар.

Овај лекар такође напомиње да је Управа КЦ Ниш упозната са овим проблемима и да се нада да ће они бити решени.

Новинари су Управи КЦ Ниш, Министарству здравља и Кризном штабу, као и начелници Нишавског округа Драгани Сотировски и члановима штабова Жарку Ранковићу и Браниславу Тиодоровићу, упутили питања о томе да ли ће због новог таласа епидемије бити промењен начин рада у КЦ Ниш, као и друга питања о ситуацији на терену. Оодговор је стигао само од начелнице Сотировски која каже да је најбоља адреса Тиодоровић, али и од министра пољопривреде Бранислава Недимовића који је био на челу Кризног штаба за Нишавски и Топлички округ у јеку епидемије. Опет, погрешна адреса за питања.

“Тај штаб је расформиран пре месец дана, само Здравствени штаб главни ради”, кратко је одговорио Недимовић.

Према јучерашњим подацима, већ 3 дана број позитивних на вирус корона у Србију већи је од 90, а у последња 24 сата тестирано је 6.729 и забележена 93 нова случаја заразе.

Прочитајте ОВДЕ како се српски гардисти спремају за Параду победе.

Извор: juznevesti.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА