Најновије

ДА ЛИ СЕ ОВО ЗОВЕ ПРАЗНИК ДЕМОКРАТИЈЕ? У кафани исплата новца за глас, џипови код бирачких места, а бугарски воз у Зрењанину

Посматрачка мисија ЦРТА је забележила један случај такозваног "бугарског воза" испред бирачког места 48 у Зрењанину и случај је пријављен полицији, саопштено је.

Бројне неправилности на изборима у Србији (Фото: Јутјуб)

"Наши посматрачи су уочили један од највећих проблема, о којима се пуно прича, то је поткуп гласова. Пријавили су полицији у Зрењанину случај 'бугарског воза', утврдили да се континуирано догађало да бирачи долазе на један пункт пре и после гласања, где долази до размена некаквог материјала, сада је на полицији", рекао је шеф посматрачке мисије ЦРТА Раша Недељков.

Цесид: У Кули дупла евиденција, на једном бирачком месту породично гласање

Цесид је забележио више неправилности од отварања бирачких места јутрос у седам часова, када су почели парламентарни, покрајински и локални избори у Србији. Према речима Емилије Орестијевић из Цесида, неправилности су подељене у седам категорија, а као грубље неправилности наводе вођење паралелних евиденција у Кули и породичне гласање на једном бирачком месту.

Посматрачи Цесида, који су присутни на 500 бирачких места у Србији, уочили су кашњење са отварањем бирачких места и неорганизованост бирачких одбора у виду гужви, лоше постављених паравана.

Примећени су и проблеми са контролним листићем, који или није убачен на време или није уопште убачен у гласачку кутију. Цесид наводи да су учестале и грешке при процедури гласања, тако да се не проверавају личне карте, не наноси спреј, не проверава прст гласача УВ лампом, или се овај процес одвија непрописним редом.

На 15 бирачких места уочено је убацивање гласачког листића у погрешне кутије, пошто се на гласачким местима налазе од две до три кутије, зависно да ли се одржавају И покрајински избори. Цесид наводи да је на пет бирачких места примећено да се листићи не савијају како треба приликом убацивања у кутију, тако да може да се види за кога је бирач гласао.

На једном бирачком месту десило се породично гласање када је један члан породице одлучивао у име осталих чланова за кога ће да гласају, а у Кули на једном бирачком месту је вођена паралелна евиденција гласача.

У Новом Београду забележен је инцидент када је непозната особа претила бирачима испред бирачког места, о чему је обавештена полиција, а изгредник се удаљио од тог бирачког места.

МУП Србије се након пријаве огласио саопштењем у коме је наведено да припадници полиције нису затекли пријављене особе испред бирачког места у Зрењанину.

"Полицијској управи у Зрењанину је пријављено од стране представника Центра за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) да су, испред бирачког места број 48 у Зрењанину, уочени аутомобил и три особе које наводно деле неименовани садржај грађанима након изласка са биралишта. Полицијски службеници су одмах изашли на лице места и том приликом нису затекли пријављене особе испред бирачког места", стоји у саопштењу полиције.

У кафани у Куцури исплата новца за глас

Социјалистичка партија Србије (СПС) уложила је приговор Општинској изборној комисији (ОИК) због, како су навели, јавне исплате новца за глас у кафани која се налази у строгом центру Куцуре код Врбаса.

То су потврдили и бројни мештани овог села.
 
Из СПС-а су навели да су неправилности примећене и у Равном Селу. У насељу Ружица примећен је велики број црних џипова, којима организовано одвозе људе на гласање.

На више бирачких места у Врбасу чланови бирачких одбора нису дозволили грађанима да гласају само за локални парламент.

Из Групе грађана"Ослободимо Врбас" су казали да ће због овога уложити приговор ОИК-у.
 
Атмосфера на изборни дан у Врбасу слична као и претходних година: возила са регистарским ознакама Београда, Новог Сада и Сомбора патролирају у близини бирачких места.

Прочитајте ОВДЕ како је гласао Милутин Јеличић Јутка.

Извор: Н1/ВОИЦЕ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА