Најновије

ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ ПРЕД СУКОБОМ ЗБОГ СПОРНИХ ОСТРВА: Ако се укључи и Америка, свету прети нова опасност! (ФОТО/ВИДЕО)

Док је пажња јавности усмерена на напету границу Кине са Индијом на западу Хималаја, мала група острва удаљених хиљадама километара у Источном кинеском мору представља потенцијални узрок сукоба између Кине и Јапана.

Ратни бродови (Фото: Pixabay)

И Токио и Пекинг сматрају својим ова ненасељена оствра, позната као Сенкаку у Јапану и Диаоју у Кини. Међутим, Јапан управља острвима од 1972. године када су Сједињене Америчке Државе вратиле Јапану суверенитет над Окинавом.

Напетост око стеновитог ланца, удаљеног 1.900 километара југозападно од Токија, расте годинама. Многи тврде да се и стотинама година уназад Јапан и Кина нису могли договорити коме припадају острва. Тако ће и остати с обзиром да ниједна земља не намерава да се повуче у борби за територију коју и Токио и Пекинг сматрају својим националним наслеђем.

Поред сукоба између Кине и Јапана, спорна острва могла би да утичу и на однос Кине са САД с обзиром да је Америка према војном споразуму дужна да брани Јапан у случају напада на територију ове земље.

Оно што је довело до размишљања о потенцијалним сукобима великих светских сила су кинески бродови који су 67 дана узастопно виђени у водама недалеко од острва.

Како јавља CNN, Амерички Савет за међународне односе (ЦФР) известио је да је Јапан успоставио нове војне базе недалеко од острва, а у току је и јачање јапанских снага на том подручју. Из ЦФР-а истичу да су ова острва потенцијално налазиште нафте и природног гаса, а смештена су у близини важних бродских рута и окружена водама богатим рибом.

Стручњаци, стога, истичу да окидач за избијање сукоба између Кине и Јапана може бити пристајање неког кинеског брода на острва, био то рибарски брод, обалска стража или војни брод. Јапанске војне снаге у том случају би удаљиле брод, што би Пекинг сматрао ескалацијом. Таква атмосфера могла би довести до војног одговора Кине.

У вези с појачаним присуством Кинеза у близини острва којима управљају Јапанци, огласио се и главни секретар јапанске владе Јошихиде Суга.

"Острва Сенкаку су под нашом контролом и неупитно су наша територија, и историјски и према међународном праву. Изузетно је озбиљно да се те активности наставе. Кинезима ћемо одговорити чврсто и смирено", рекао је Суга.

Сличне критике недавно су објављене и у кинеском државном часопису Глобал тајмс где се говори како јапански конзервативци ремете опоравак кинеско-јапанских веза због острва Диаоју, уз напомену да то може озбиљно наштетити односима Јапана и Кине.

Политички противници америчког председника смислили нову подлост! Више о томе ОВДЕ.

Извор: klix.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА