Најновије

ЊУЈОРК ТАЈМС ИСМЕЈАО ВУЧИЋА: Народ не жели аутократског председника! Ово је фарса од избора!

Вучић је доминирао у кампањи путем медија које контролише, осуђујући и исмејавајући своје критичаре. Ниска излазност показује да већина грађана у Србији не подржава Вучића и његову странку и да се Србија налази у дубокој кризи коју је потребно решити мирним путем. Аутократски председник позвао је своје присталице да у великом броју изађу на изборе, како би добили јак мандат за међународне мировне преговоре о будућности окупиране српске покрајине - пише Њујорк тајмс.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Како овај угледни амерички лист пише, избори у недељу били су први национални у Европи, који су одржани током пандемије вируса. Гласање, које је било планирано за април, али је одложено због короне, одржано је, иако Србија броји на десетине нових случајева заразе дневно, пошто је у потпуности олакшала ванредне мере.

Одзив међу скоро 6,6 милиона гласача, који су могли да гласају за 250-члани парламент и локалне канцеларије у Србији, био је мањи него на претходним изборима.

Док српски гласачи у недељу нису бирали председника, Вучић је доминирао у кампањи путем медија које контролише, осуђујући и исмејавајући своје критичаре. Одбацио је оптужбе да је злоупотребио своје формалне моћи председника док је преузео водећу улогу у кампањи.

Наводећи недостатак слободних и поштених услова за гласање и опасност за јавно здравље, неколико главних опозиционих група бојкотовало је гласање. Ипак, неколико мањих странака одлучило је да се кандидује, рекавши да ће бојкот оставити по страни већ маргинализовану опозицију.

Група опозиционих странака која је бојкотовала гласање поручила је да ниска излазност показује да већина грађана у Србији не подржава Вучића и његову странку и да се Србија налази у дубокој кризи коју је потребно решити мирним путем.

Политички аналитичар, Флоријан Бибер је на свом Твитер профилу рекао да је Вучићева партија победила Путинову партију - Уједињена Русија.

- Европска унија не може да се претвара да се "фарса избора" није догодила у Србији - написао је Бибер.

Надлежни су на бирачним местима обезбедили маске, рукавице и средства за дезинфекцију. У Београду су људи углавном поштовали правила социјалне дистанце и многи су носили маске. Власти су рекле да гласање није ништа ризичније од одласка у продавницу или било који други затворени простор, иако је Србија у недељу званично имала 91 новозаражени случај коронавируса и још један смртни случај, чиме се број умрлих од пандемије попео на 261.

Како пише Њујорк тајмс, бивши екстремни националиста, Вучић, кратко време је обављао функцију министра у Влади покојног Слободана Милошевића током деведесетих година на Балкану. Док сада тражи чланство у ЕУ, критичари упозоравају да су демократске слободе урушене након што је он 2012. дошао на власт - додаје се у тексту и закључује:

Аутократски председник позвао је своје присталице да у великом броју изађу на изборе, како би добили јак мандат за међународне мировне преговоре о будућности окупиране српске покрајине.

У Вашингтону ће се одржати самит између лажне државе и Србије, уз посредовање САД, а званичници ЕУ најавили су планове за поновно кретање преговора посредством Брисела, пише на крају текста, између осталог, Њујорк тајмс.

Шта је Ного поручио испред Скупштине, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Директно/ nytimes. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА