Најновије

"ЈАСТРЕБ" ПОНОВО УДАРИО НА БИВШЕГ ШЕФА! Болтон тврди: Трамп због Немаца хтео да напусти НАТО!

Председник Сједињених Америчких Држава, Доналд Трaмп, био је 2018. спреман да изађе из НАТО-а, тврди његов бивши саветник Џон Болтон у новој књизи, у којој прича своју верзију самита тог савеза који је био оптерећен напетостима због доприноса за одбрану европских чланица.

Трамп и Болтон су некада били блиски савезници (Фото: Јутјуб)

Трамп је био посебно љут зато што Немачка није издвајала два одсто свог БДП-а за одбрану, како је договорено у Алијанси.

Изградња гасовода Северни ток 2, којим би се у Немачку допремао руски гас, додатно је љутила америчког председника те је постављао питање зашто Вашингтон тамо држи војнике због одвраћања Русије док Европа продубљује своје везе с Москвом.

"До 1. јануара све државе морају испоштовати два одсто па ћемо опростити дугове или ћемо отићи и нећемо бранити оне који то не испуњавају", рекао је Трамп, присећа се Болтон.

"Све док се не слажемо с Русијом нећемо ићи у земље НАТО-а које плаћају милијарде Русији. Ако направе уговор о гасоводу, ми излазимо", наводно је рекао. "Нећемо се борити с неким кога они плаћају."

Трамп је своју љутњу ставио у средиште дипломатије с Европом иако се није заиста повукао из Савеза. Самит је завршио тако што је Трамп рекао да поштује Савез, а савезници су стављени под притисак да повећају потрошњу за одбрану.

Трамп је недавно објавио да смањује број америчких војника у Немачкој за око 10.000. Спремне су и потенцијалне санкције за компаније укључене у Сјверни ток 2.

Пољски председник Андржеј Дуда ће ове недеље посетити Вашингтон, где ће разговарати о премештају америчких војника у Пољску.

Прочитајте ОВДЕ зашто букти сукоб између Турске и Француске.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА