Најновије

ТРАМП ПРОДУЖИО ЗАБРАНУ КОЈА УТИЧЕ НА ЦЕО СВЕТ: Ово су детаљи

Администрација председника САД Доналда Трампа продужила је забрану издавања зелених картона до краја године, док је замрзла привремене визе, укључујући и оне које користе технолошке компаније и мултинационалне корпорације.

Трамп (Фото: flickr. com)

Зелени картони до краја године неће бити издавани ван граница САД, па је ово начин да администрација омогући довољан број радних места у моменту када се економија подиже након кризе изазване пандемијом корона вируса.

Овим забранама биће ослобођено 525.000 радних места за Американце, рекао је један високи званичник желећи да остане анониман, наводи агенција АП.

Иако привремена, ова забрана ће допринети великом реструктурирању легалних имиграција, поготово ако постане трајна, чему је администрација тежила, али је превидела пре пандемије, а и многе пословне групације притискале су државу, истичући како су радници из иностранства неопходни за њихово пословање.

Забрана издавања нових виза односи се на визе H-1B, које користе велике америчке технолошке компаније и њихове уже породице, визе H-2B за сезонске раднике (сем за оне из области пољопривреде), визе J-1 за студенте са размене и L-1 визе за менаџере мултинационалних корпорација.

Наравно, постоје и изузеци од овог правила, па ће зелене картоне и даље добијати радници који раде у процесу производње хране, а они чине око 15 одсто оних који траже Х-2Б визе, рекао је високи званичник и додао да ће и медицински радници који помажу у борби против корона вируса наставити да раде у САД.

Трампова претходна одлука којом је било забрањено издавати зелене картоне ван САД трајала је 60 дана и истиче у понедељак.

Администрација предлаже нови начин доделе виза H-1B, које би требало ограничити на 85.000 годишње, а које највише користе технолошки дивови као што су то компаније попут Амазона, Мајкрософта и Епла, рекао је званичник. Зелене картоне требало би да добијају они који ће добити послове са највећом платом уместо, као што је то до сада било, лутријом.

Шта је грађанима Србије све прећутано током епидемије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА