Најновије

Нови тенкови, 14.000 војника, систем С-350: Шта ће Руси приказати на паради у Москви?

У Москви ће данас, поводом 75 година од победе у Другом светском рату, бити одржана Парада победе. Парада је требало да буде одржана 9. маја, али је одложена због пандемије корона вируса. Данашња парада биће одржана истог датума као и она 1945. године.

Парада победе у Москви (Фото: РИА)

Руски министар одбране Сергеј Шојгу раније је најавио да ће на паради у Москви учествовати 14.000 људи, а да ће бити приказано 225 јединица наоружања, војне и специјалне опреме.

Руска војна телевизија Звезда оцењује данас да ће због десетина техничких иновација које ће бити приказане ова парада бити једна од најспектакуларнијих у историји савремене Русије.

Командант копнених снага руске армије генерал Олег Саљуков изјавио је да ће на паради више од 20 примерака технике бити приказано први пут, а посебно је издвојио нови тенк Т-90М "Прорив“ и систем С-350 "Витез“.

Параду ће, како наводи ова телевизија, отворити тенк Т-34-85, који је базиран на моделу славногТ-34 из 1942. године. Од 1944. године Т-34 био је главни тенк Црвене армије, а његова производња није била прекинута ни након окончања рата. У историјском делу параде учествоваће и самоходно оруђе СУ-100.

После историјске технике, Црвеним тргом проћи ће руска оклопна возила "Тигар-М“ и "Тајфун-К“. "Тигар“ је намењен за превоз људи и терета, укључујући и превоз на тешком терену. Биће приказани и тенкови "Армата, као и борбено возило за подршку тенковима "Терминатор“. Тенкови Т-80БВМ и Т90М биће приказани први пут.

Посетиоци и они који параду буду пратили поред ТВ екрана моћи ће да виде и борбена возила пешадије БМП-3, БМП-2М, БМП “Армату“ и "Курганец-25".

Такође, први пут ће бити приказан тешки висецевни бацач ракета "Торнадо-С", који има домет до 120 километара. "Искандер", ракетни систем који има домет до 500 километра и постављен је у Калињинградској области, такође је на списку технике која ће продефиловати Црвеним тргом.

У парадном строју биће и систем "Панцир-СМ“, укључујући и његову арктичку верзију "Панцир СА“, а први пут ће бити приказан и обалски ракетни систем "Бал".

Изнад Москве током паарде летеће 75 летелица руске војске, у знак 75. годишњице победе у Другом светском рату. Биће приказани јуришни и транспортни хеликоптери, међу њима Ми-26, који може да понесе 20 тона терета, и Ми-8, који може да превезе 36 падобранаца или четири тоне терета на даљину већу од 1.000 километара, као и Ми-35. Хеликоптер Ка-52, познат као “Алигатор” и Ми-28 такође ће запарати небо изнад Москве.

Од авиона Русија ће приказати бомбардере дугог домета, као и стратешке бомбардере, међу којима су Ту-160, Ту-22М3, Ту-95, Су-34, Су-24, Су-35С, Су-57, МиГ-29, Су-30СМ, МиГ-31К, али и транспортни Ил-76 и Ил-78.

Ни ова Парада победе неће проћи без руских летачких група “Стрижи” и “Руски витезови”.

Tранскрипт разговора Путина и Вучића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА