Најновије

КОН ЗАБРИНУТ: Жаришта букнула на прославама, а онда су се надовезале предизборне активности и....

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је, говорећи о подацима да је у Србији већи број заражених и преминулих од короне него што је званично објављено, да њему то личи на теорију завере.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

"То је нешто што треба да објашњава онај ко је то приказао. Пријава заразних болести је по закону обавеза, пријављује сваки лекар коме се деси смрт кад је на радном месту, то значи да неко ко то говори, буквално напада све лекаре који су то писали. Пријава заразних болести је по закону обавезна, то су званични подаци", каже он.

Кон је истакао да се осећа забринуто.

"Далеко од тога да сеосећам да је све потпуно мирно. Не знам баш да сви говоре да је ситуација под потпуном контролом, од мене то нисте чули сигурно. Забринутост свакако постоји, јер расте број оболелих. Што се тога тиче, јасно је да су се два жаришта показала, то је у Новом Пазару и имамо ситуацију у Београду, али везано је пре свега за домове где су студенти", рекао је он.

Како је рекао, битно је схватити да је ово што се дешава у Новом Пазару у вези са прославама.

"У принципу, сва ова преношења везана су за прославе, била је прослава Бајрама, после се надовезало на предизборне активности, тамо где су биле и где су биле масовне, могло је доћи до преношења, сами избори нису били нека озбиљна претња, јер су организовани са заштитном опремом", каже он, додајући да ништа није могуће стопостотно држати и да безбедност не зависи толико од мера, колико од самог понашања.

Што се утакмица тиче, каже, забрана је остала за 5.000.

"Такође, врло јасне препоруке су да мора да буде размака и да буде обезбеђено такво понашање на стадиону. Мислим да 95 одсто људи мисли да то није могуће, али ја спадам у оних пет одсто који тврде да је могуће, да се разговара с навијачима, објасни се...", каже Кон.

Како је рекао, отварање је нужност.

"Ми морамо да живимо с овим вирусом, ми чекамо вакцину. Мора једном да се пресече и објасни, заражавање бирамо да ли ће бити током лета или током зиме. Није се очекивало, овај вирус нас непрекидно изненађује, први пут имамо овако нешто да се у овом делу године појављује у таквом интензитету. То никад није било, према томе, велико је питање шта нас очекује у јесен и зиму, сада треба крајње енергично да се заустави преношење", каже он.

Истиче да смо, кад је донета одлука о отварању, имали мирну ситуацију, те да смо једног дана дошли чак и до броја од 18 новозаражених.

"Оно што подаци из Београда показују, у јуну, на 502 позитивна имали смо скоро 57,6 одсто оних који не знају где су се заразили. То је најтежи податак, поред тога смо имали 12 онога што зовемо кластери, то су епидемијице, везане за разна славља. То су места где смо ми констатовали преношење. У читавих 502 имамо само једну особу која је била на утакмици", каже он.

Истакао је да је вирус са нама.

"Ми живимо с њим, нема више заустављања вируса, како је могло на самом почетку. Циљ свега што радимо је заштита живота и очување здравственог система", каже он.

У Србији су од 19. марта до 1. јуна 2020. од вируса корона умрла 632 пацијената, што је за 388 више од званично саопштеног броја за тај период, који износи 244.

Говорећи о овим подацима, Кон је рекао да њему то личи на теорију завере.

"То је нешто што треба да објашњава онај ко је то приказао. Пријава заразних болести је по закону обавеза, пријављује сваки лекар коме се деси смрт кад је на радном месту, то значи да неко ко то говори, буквално напада све лекаре који су то писали. Пријава заразних болести је по закону обавезна, то су званични подаци", каже он.

Како је рекао, на крају сваке епидемије се увек ради комплетна ревизија.

"Причати о томе да неко заварава народ, немам ништа против, то нека истражује даље и нека објашњава онај ко је то изнео. Неко ко умре од апоплексије рецимо, има 85 година и имао је налаз позитивног ковида, који нема никкаве везе са тим. Јавност када се тако тако узнемири, да је неко лаже, губи се даље сваки смисао разговора. Ја стојим иза онога што сам ја говорио и званичних података, сваки лекар појединачно стоји иза своје пријаве", каже Кон, додајући да не могу да раде ревизију пре него што се све заврши.

Поновио је да то није дупла статистика.

"Ако је онако како сам ја читао, то је писање, ја тај документ нисам видео уопште, оно што је законом обавезно је пријава заразних болести, о смрти од заразних боелсти има посебна пријава, све пријаве су у ономе што се објављује", рекао је Кон.

Прочитајте ОВДЕ колики је број новозаражених у Србији.

Извор: Н1 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА