Најновије

НИЈЕ МУ ПОМОГЛА НИ ПОДРШКА ХИЛАРИ КЛИНТОН: Ко је све погођен поразом шиптарског лобисте у Конгресу? (ФОТО)

Пад албанског лобисте у Конгресу Елиота Енгела на унутарстраначким изборима демократа у њујоршком Бронксу, по свему судећи, неће растужити само приштинске власти, које остају без главног ослонца у Вашингтону, већ ће имати много шире последице по клику, која већ три деценије управља Демократском партијом и америчком политиком.

Елиот Енгел (Фото: Јутјуб)

Афроамериканац Џамал Боумен (44), директор средње школе у Бронксу, прогласио је победу над Енгелом (73), моћним челником Комитета за спољне послове Представничког дома Конгреса пошто у односу на њега има предност већу од 25 одсто и сматра да ни они гласови који су због пандемије корона вируса послати поштом и пристижу до 30. јуна неће променити исход избора. Из Енгелове кампање је поручено да Боумен прерано слави, а ни агенција АП није прогласила победу Боумена, па није искључено да ће "дубока држава" овде покушати да изврши немогуће и спасе Енгела.

Оно што је сигурно јесте да је Енгелов пад показао да гласаче демократа више уопште не занима шта каже и кога подржава бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон и остатак страначке врхушке, у којој нико нема мање од 70 година.

Енгел није бринуо за нови мандат све до краја маја и убиства Афроамериканца Џорџа Флојда приликом полицијског привођења у Минеаполису након чега су кренули расни немири и нагло порасле шансе афроамеричког кандидата Боумена, па су Клинтонова (73), председавајућа Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси (80) и вођа демократа у Сенату Чак Шумер (70) морали хитно да стану уз албанског лобисту. Међутим, та њихова подршка претворила се у дебакл.

Боумена је снажно подржала најмлађа америчка конгресменка латино порекла Александрија Окасио-Кортез (31), која предводи нови талас демократских политичара из редова мањина. Она, заједно са сенаторима Бернијем Сандерсом и Елизабет Ворен, води левичарску фракцију Демократске партије, која је признала пораз од Џоа Бајдена у трци за ривала Доналда Трампа на председничким изборима у новембру.

Окасио-Кортезова је ове недеље, истог дана када је Боумен остварио огромну предност у односу на Енгела, на унутарстраначким изборима у свом конгресном округу у Њујорку убедљиво победила са више од 50 процената предности у односу на противкандидаткињу, уз коју су, иначе, стајали челни људи "Блекстоуна" и "Голдман Сакса", гиганата са Волстрита.

Француска и Немачка очекују скори наставак дијалога Београда и Приштине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА