Најновије

СРБИ СТАЛИ У ОДБРАНУ СВОЈЕ ЦРКВЕ! Скупштина Републике Српске усвојила Декларацију о заштити права СПЦ!

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Декларацију о заштити права Српске православне цркве (СПЦ) на слободно исповедање вере и права на њену имовину у Црној Гори, коју су, по хитном поступку, предложили посланици владајуће већине.

Црква у Републици Српској (Фото: Јутјуб)

У Декларацији се позивају власти у Црној Гори да поштују одредбе Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, престану с покушајима „насилног отимања цркава, манастира и имовине СПЦ у Црној Гори“, као и да дијалогом са СПЦ траже, у складу са Уставом и законима Црне Горе, решење овог проблема, преноси РТРС.

Констатује се да је усвајање „спорног Закона о слободи вероисповести или уверења и правном статусу верских заједница, СПЦ у Црној Гори довело у неравноправан положај у односу на остале верске заједнице“.

Наводи се да држављани Црне Горе и припадници црногорске националне мањине у БиХ уживају сва уставом загарантована права и заштиту, без иједног примера дискриминације на националној основи.

Народна скупштина РС изражава забринутост због хапшења, прогона и премлаћивања епископа и свештеника СПЦ у Црној Гори и оштро осуђује хапшење, лишавање слободе и кривични процес који је покренут против епископа будимљанско-никшићког и неколико свештеника СПЦ, наводи се декларацији.

У Декларацији се истиче да Народна скупштина Републике Српске у потпуности подржава све напоре које чине Митрополија и епархије СПЦ у Црној Гори, како у Црној Гори, тако и на међународном плану, у борби за очување права на слободно исповедање вере и права на имовину СПЦ.

Милови посланици подржали предлог опозиције, после укора притисли прави тастер! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА