Најновије

ДА ЛИ ЈЕ СВЕ У РУКАМА АМЕРИКАНАЦА? Ево како ће оптужница против Тачија утицати на преговоре Београда и Приштине

Оптужница коју је Специјално тужилаштво у Хагу поднело због злочина против човечности против косовског председника Хашима Тачија одложила је састанак делагација Београда и Приштине у Вашингтону, а поставља се питање како ће поступак против некадашњег лидера ОВК утицати на наставак дијалога, не само оног који се води под капом САД, већ и Брисела.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Aналитичари се слажу да на КиМ нема довољно јаке политичке личности која би на себе могла да преузме одговорност, нарочито, за постизање споразума и истичу да ће преговарачки процес и потенцијални договор умногоме зависити од става међународне заједнице, првенствено од САД-а.

Оптужница против Хашима Тачија донедавно је била тајна, а објављена је баш уочи састанка које су српска и косовска делегација требало да одрже 27. јуна у Белој кући, уз посредовање специјалног изасланика америчког председника Ричарда Гренела. Одлазак у Вашингтон прво је отказао сам Тачи, а потом је то учинио и косовски премијер Абдулах Хоти уз објашњење да мора да се врати у “своју земљу, јер мора да се бави ситуацијом”.

Иако је договорено да ће бити заказан нови састанак и мада се најављују преговори посредством ЕУ, поставља се питање у којој форми ће они бити настављени и да ли је Хоти довољно политички јак да вуче озбиљне потезе и, на крају крајева, потпише правно обавезујући споразум.

Стефан Сурлић, асистент на Факултету политичких наука, наводи да ће оптужница против Тачија свакако утицати на формат, будући да је актуелни косовски председник трајно делегитимисан као преговарач, без обзира на исход оптужнице.

“Чим је Тужилаштво објавило да постоје основане сумње против Тачија за убиство 100 људи, то значи да је реч о врло озбиљним оптужбама. Сад је само питање на који начин ће то бити представљено на КиМ. Ако Тачи и Кадри Весељи (против кога је такође поднета оптужница) буду то представили као удар на ОВК и борбу за независност Косова онда ће било који преговарач из Приштине имати тешку позицију да учествује у дијалогу и још тежу да постигне споразум”, сматра Сурлић и истиче да ће важан фактор бити међународна заједница.

“Лидери ОВК су веровали да ће им споразум омогућити слободу”

Он наводи да је постизање споразума Београда и Приштине било интересантно ратним лидерима на Косову, јер су веровали да ће им он омогућити слободу и да ће на тај начин ставити ван снаге оптужбе за ратне злочине.

“Сада су уплашени за личну безбедност и нису заинтересовани за постизање споразума. Прибећи ће стратегији да су они незаобилазни фактор за било какав договор и постизање регионалне стабилности. Хоти је у коалицији са Алијансом за будућност Косова коју предводи Рамуш Харадинај и од његовог става зависиће опстанак Владе”, наводи Сурлић и подсећа да су, када је реч о могућим оптужницама из Хага, Тачи и Весељи само на врху пирамиде, као и да ће у поступак можда бити укључени и најближи Харадинајеви сарадници, ако не и сам Харадинај.

Спахиу: Оптужница да би се анимирала српска јавност

Са друге стране, аналитичар из Приштине Неџмедин Спахиу наводи да се премијер Хоти уплашио сасвим непотребно разговора у Вашингтону, након што су објављени детаљи поднете оптужнице. Он каже да не мисли да ће мировни процес оптужницом против Тачија нешто изгубити.

“Чак шта више, оптужница коју је објавило Специјално тужилаштво темпирана је намерно да би анимирала српску јавност, да се Косово очистило од злочина, те да српска страна сада мора да попусти пред оним што тражи Запад, односно да призна косовску независност”, сматра Спахиу.

Упитан да ли је Хоти довољно политички јак да води озбиљне преговоре са Београдом, који треба да резултирају споразумом о нормализацији односа, он наводи да на Косову ту снагу нико заправо нема.

“Међутим, преговори око Косова воде се заправо између САД и Београда. Косово је ту формална страна, која ће потписати оно што Американци договоре са Вучићем. Највероватније нам се неће свиђати договор, али САД ће да постигне признање за Косово, али оно има своју цену. Уколико Приштина нешто одбије, то ће бити заправо само оправдање Америци, јер је то решење пре свега за њих неповољно”, закључује Спахиу.

Тахири: Без преговора још годину дана

Потпуно супротан став има приштински аналитичар Рамуш Тахири, који је претходно изјавио да ће објављивање оптужнице против Тачија онемогућити преговоре са Србијом још годину дана.

“Једноставно су прекинути договори, можда то није била намера, али чињеница је да је то последица и према мом мишљењу, Косово неће бити још годину дана у могућности да настави преговоре са Србијом. Јер, председник Тачи мора да поднесе оставку као морални чин”, навео је он и додао да се након тога мора изабрати и нов председник, за шта по закону требају два месеца.

Међутим, како каже Тахири, у овом склопу политичких снага на Косову тешко је обезбедити двотрећинску већину у Скупштини за седницу на којој би се изабрао председник јер, наводи, то не може да се учини без Демократске партије Косова из које је потекао Тачи.

“Дошли смо до кризе која ће бити на Косову и која ће се најмање до новембра продужити”, изјавио је Тахири и додао да на Косову сада нема јаких личности које би биле спремне и преузеле на себе одговорност да разговарају са Србијом.

Прочитајте ОВДЕ како је ДЈБ на трагу велике изборне крађе.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА