Најновије

ЛОНЧАР ПОНОВО КРИВИ ГРАЂАНE?! Дали смо шансу свима, али пооштрићемо мере у местима где се не поштују препоруке

Говорећи о тренутној епидемиолошкој ситуацији у земљи, отварању ковид болница и шта ће предложити на следећем састанку Кризног штаба, министар здравља Златибор Лончар рекао је да су грађани имали прилику да својом одговорношћу воде рачуна о свом и здрављу других али да, ако тога не буде, биће предузете све неопходне мере као би се сачувало здравље и животи грађана.

Златибор Лончар (Фото: Јутјуб)

“До пре два дана ситуација у Новом Пазару није била задовољавајућа али је на захтев из тог града послат медицински тим који предводи заменик КЦ Крагујевца Слободан Јанковић а у тиму се налазе и анестезиолози и епидемиолози са института "Батут", рекао је министар Лончар гостујући.

"Све је боља организација, и надамо се да ћемо уз све мере које се предузимају успети да задржимо ситуацију под контролом. Већ сада је много боље него што је било пре пар дана а у наредним данима очекујемо још боље стање. Још једном апелујем да се сви придржавају мера јер другачије не може да нам буде боље", рекао је министар здравља. 

Када је реч о захтеву појединих градова попут Крагујевца и Врања да се прогласи ванредна ситуација министар каже да је током ноћи отворена и болница у Сурдулици за пријем ковид пацијената како би се растеретили Врање и Ниш.

"Ми смо дали шансу да свако својом одговорношћу одлучује како ће бити, ако тога нема, ми немамо избора осим да мерама сачувамо здравље људи", истакао је Лончар. 

Министар здравља наглашава да није срамота да се носи маска и да се не поздрављате са неким грљењем и љубљењем.

Министар, међитим истиче, да ће се мере одређивати према ситуацији од подручја до подручја и да неће бити мера за оне који су дисциплиновани и придржавају се препорука већ само тамо где нема резулта. 

Кад је реч о болничким капацитетима министар каже да они нису ни близу попуњени и да се о томе стриктно води рачуна.

“Има довољно капацитета, чак смо их и проширили. Не треба сви да иду на Инфективну клинику већ у ковид амбиланте где могу да ураде све прегледе и тестирања. За последња 24 сата обављено је 2.500 прегледа у тим амбулантама. Ради се и викендом а има и дежурних ноћу. Наш приоритет су људи који имају симптоме и њих ћемо прве тестирати и прегледати. Остале молимо за стрпљење. Ако сте само били у контакту а немате симптоме не треба да журите са тестирањем јер период инкубације може да траје више дана", објаснио је министар здравља.

Лончар је поновио да је вирус са нама и да морамо да се прилагодимо и живимо са њим.

Када је реч о заштитној опреми, тестовима и лековима министар здравља каже да свега има довољно. 

"Имамо свега. А то није мало ако погледате колики је број људи који се прегледају, тестирају и збрињавају у медицинским центрима", нагласио је Лончар.

Када је реч о следећем састанку Кризног штаба министар здравља истиче да ће он и даље задржати став који је заступао и до сада. 

"Мој став је исти а то је да ћемо продужити мере које су неопходне како би сачували здравље и животе грађана", рекао је Златибор Лончар.

Прочитајте ОВДЕ зашто Влада Србије прети медицинарима.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА