Најновије

ПА ОНИ СЕ ПОИГРАВАЈУ СА НАМА: Заражени функционери славили изборну победу СНС, а сада криве грађане за то!

У Србији и даље расте број новооболелих од коронавируса, а током дана потврђено је да је међу зараженима и неколико државних функционера. Сви заражени, пре само шест дана, у просторијама Српске напредне славили су изборну победу не придржавајући се мера заштите.

Прослава СНС-а (Фото: Принтскрин)

Након тестирања, на Ковид-19 позитиван је министар одбране - Александар Вулин, председница Скупштине Србије - Маја Гојковић, за коју је раније речено да има упалу плућа, али и директор Канцеларије за Косово и Метохију - Марко Ђурић. Међу зараженима је и председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, који је рекао да нема сиптоме и да је за присуство вируса сазнао случајно - тестирајући се због службеног пута у Црну Гору.

Новинари, сниматељи, фоторепортери - у препуном изборном штабу Српске напредне странке само за ову групу људи важило је правило да су заштитне маске обавезне. За све остале - државне, страначке фунцкционере и госте на слављу напредњака - то није био случај.

Ни пуних седам дана није прошло од загрљаја, већ је одјекнула вест да је министар одбране Александар Вулин позитиван на коронвирус. Из Министарства одбране, у званичном саопштењу, кажу: Ковид-19 прво је потврђен код једног од државних секретара, а потом и код Александра Вулина.

"Министар одбране се осећа добро и пошто нема никаквих симпотома инфекције Ковид-19 налази се у самоизолацији. Министар Вулин наставља са редовним обављањем дужности министра одбране придржавајући се свих прописаних мера током самоизолације", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

Међу слављеницима, међутим, није једини. И председница Скупштине Маја Гојковић позитивна је на вирус Ковид-19, али и директор Канцеларије за Косово и Метохију - Марко Ђурић. Маја Гојковић на болничком је лечењу и - према наводима из њеног кабинета - прима неопходну терапију. 

Без дистанце, изборне резултате славили су као да епидемија не постоји. Сви тик до председника Србије и лидера напредњака, за кога се сада поставља питање: да ли му је здравствено стање угрожено?

"Никаква срамота није бити заражен и уколико се деси било каква промена у здравственом стању председника бићете обавештени, како ви, тако и остали медији", навела је саветница за медије председника Србије Александра Вучића Сузана Васиљевић.

Иако је држава дала зелено светло за масовна окупљања, утакмице и изборе, који су за време епидемије били једини избори одржани у Европи, министар здравља критике упућује грађанима. Упозорава: мере ће поново бити уведене тамо где се "препоруке не поштују".

"Ако нас терате, ако се не придржавате онога, ми смо принуђени да спашавамо ваше животе и ваше здравље увођењем мера, јер ви сами - вашом одговорношћу нисте то урадили. И замолио бих све да не идемо толико далеко да тражимо одговорност неког другога него да кренемо од себе - да ли смо ми испоштовали те мере? Људи, није срамота носити маску. Апсолутно није срамота. И не поздравити се, не пољубити се са неким, него са пристојне раздаљине попричати и прескочити те ствари", каже министар здравља Златибор Лончар.

Избори - као потенцијална епидемиолошка бомба - нису прескочени, а члан Кризног штаба Предраг Кон за телевизију Ппрва тврди да је "постојао притисак да се одрже", у контексту да живот мора да се одвија нормално. Били су, додаје Кон, одржани на "одговарајући начин".

"Овде је угрожео поверење, а када је угрожено поверење, не можемо да радимо више. Потпуно се заблокира даља комуникација. Према томе, сви смо ми знали шта смо, ко смо, и шта радимо. Ја не могу лично себе да правдам нити хоћу да се правдам уопште. Процена је била таква да су избори могли да прођу чим је тако одлучено, ту воше враћања на ту тему. То је контрапродуктивно. А ово избори - да смо жртвовали животе, као медицински део Кризног штаба, то је једноставно тешка неистина. Толики рад и сада по сваку цену да се покаже да је то било политички... Па ово је био државни тим - то је јасно", сматра Кон.

А први човек државе, Александар Вучић, одмах након изборне ноћи и славља у штабу Српске напредне странке отпутовао је у Москву, где се састао са председником Русије - Владимиром Путином. Након руске престонице одлетео је Вучић за Брисел, на разговор са председником Европског савета - Шарлом Мишелом, а потом и са председницом Европске комисије Урсулом Фон дер Лајен. Дипломатија - упркос епидемији - није била на чекању.

Власт изиграла Ђоковића због политичких поена, више о томе ОВДЕ!

 

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА