Најновије

ВЛАДА ПРЕТИ: Казне за медицинске раднике ако одбију премештај у време короне

Медицински радници, сарадници и други запослени у здравственим установама могу бити премештени у било коју јавну здравствену установу или привремену болницу којој недостаје потребан број радника, одлучено је на седници Кризног штаба.

Српски лекари имају пуне руке посла (Фото: Јутјуб)

Државни секретар у Министарству здравља др Берислав Векић објашњава да се свако непоступање по налогу надређеног може кажњавати и отказом.

Како у Србији изнова расте број заражених корона вирусом, те се капацитети болница постепено пуне, Кризни штаб је на седници донео одлуку према којој ће се недостатак довољног броја здравствених радника на одредјеном месту решити тако што ће запослене с других места премештати у оне болнице или привремене ковид центре где је помоћ потребна.

- Поред КБЦ "Бежанијска коса" једина болница која у овом тренутку има одређени број пацијената је КБЦ "Драгиша Мишовић". С обзиром на то да установе као што је "Бежанијска коса" која има 340 кревета треба да збрине одређен број пацијената са одређеном патологијом, а сигурно је да немају довољно анестезиолога, сестара, доктора и слично, вршиће се прерасподела здравствених радника из установе у установу како би сви пацијенти имали задовољавајућу здравствену услугу - објаснио је секретар Векић.

У том правцу је, каже, Влада Србије донела закључак да се лекари, сестре и друго особље, како у цивилном тако и у војном сектору, усменим налогом могу прерасподелити у другу установу.

- Уколико се тај здравствени радник не одазове усменом налогу директора, он је дужан да му изда писмено решење, односно налог, да је неопходно да оде да помогне колегама. Уколико радник одбије и тај налог, писмени овог пута, угрожава свој радни статус и може добити отказ на радном месту - појаснио је Векић.

Ова одлука није територијално одређена, односно подразумева се да се из било ког дела Србије ради помагања колегама и пружања помоћи пацијентима може здравствени радник може довести у Чачак, Ниш, Београд, Нови Пазар или било који други град.

Подсетимо, у протекла 24 часа у Србији је на корона вирус тестирано 8.495 особа, регистровано је 193 новозаражених, а преминула је једна особа. На респиратору је 26 пацијената, а у Србији тренутно имамо 1.068 активних случајева.

У Новом Пазару је због пораста броја оболелих од корона вируса проглашено ванредно стање, а у још четири града активна су жаришта - Београду, Тутину, Врању и Крагујевцу.

Прочитајте ОВДЕ зашто су избиле несугласице у Кризном штабу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА