Најновије

ЗАПАД У ПАНИЦИ ЗБОГ МИСТЕРИОЗНЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У ИРАНУ: У тунелима међу планинама крију ракете које производе! (ФОТО)

Аналитичари сматрају да се јучерашња експлозија у планинским пределима Ирана, која се чула и у Техерану, догодила у подручју у којем се налазе скривени систем тунела и погони за производњу пројектила, јавља АП.

Иран (Фото: Јутјуб)

Према извештају агенције, и даље није јасно шта је експлодирало јуче у раним јутарњим сатима, као и шта је узрок експлозије, после које се на небу у близини Техерана појавила велика ватрена кугла.

У самом граду затресле су се зграде и прозори, а са лица места извештај је послала иранска државна телевизија, чији је репортер приказан како стоји испред великих, поцрнелих гасних цилиндара, али се камера није померала, па се није могло видети ништа друго на тој локацији.

Портпарол министарства одбране рекао је да погинулих нема и да је узрок експлозије цурење гаса, али није прецизирао о којем је гасу реч.

Он је такође локацију окарактерисао као "јавни простор", услед чега се намеће питање због чега се овим случајем баве представници војске, а не цивилне ватрогасне службе, наводи АП.

По речима аналитичара, складиште гаса које се налази на локацији смештено је у близини ракетног постројења Кођир, а један амерички стручњак за наоружање тврди да је експлозија захватила погоне индустријске групације која производи ракете са погоном на чврста горива.

Према налазима вашингтонског Центра за стратешке и међународне студије, Кођир је локација на којој се налазе бројни тунели, а у некима од њих, како се сумња, врши се склапање оружаних система, што је могућност на коју упућују и сателитски снимци на којима се могу видети велики индустријски погони, наводи АП.

По тврдњама иранских званичника, локација се налази у Парчину, комплексу у којем је смештена војна база где је, према претпоставкама Међународне агенције за атомску енергију, Иран вршио тестирања детонатора који се могу користити за нуклеарно наоружање, али Техеран упорно пориче да ради на развоју атомског оружја, наводи такође АП.

Израелски борбени авиони напали Газу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА