Најновије

ДА ЛИ НАМ ЗБОГ КОРОНЕ ПОНОВО ПРЕТИ УВОЂЕЊЕ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА? Доктор Стевановић одговорио на питање које занима целу Србију

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да се налазимо у другом шиљку првог таласа епидемије коронавируса. 

Горан Стевановић (Фото: Јутјуб)

Горан Стевановић је рекао да је понедељком увек нешто већи број оболелих због техничких ствари, објашњавајући да је то последица рада система.

Међутим, како је рекао Стевановић, подаци говоре о високој активности вируса на терену, у великим градовима и пре свега у Београду.

Појаснио је да до раста броја заражених увек доводи повећана комуникација људи и престанак држања дистанце.

"Видели сте претходних дана да се смањује коришћење заштитних средстава", рекао је Стевановић и додао да се поново организују догађаји и окупљања у затвореним просторима без поштовања препоручених мера безбедности.

Као још један разлог за веће бројеве, Стевановић је навео и повећања контаката између земаља и унутар земаља. Истакао је да када год се мало опустимо, дамо вирусу шансу да ради на нашу штету.

Говорећи о подацима о оболелима и преминулима, Стевановић је рекао да су тачни подаци објављени на званичном сајту који се ажурирају једном дневно. Наводи да увек постоји могућност минималних осцилација због времена уноса, али да су ти подаци у суштини тачни и да говоре шта се дешава у земљи.

Такође, подсећа да Србија има обавезу да информише домаћу јавности и Светску здравствену организацију и да дели податке.

Сличан број прегледаних претходних дана 

Горан Стевановић је позвао грађане који имају симптоме да се јављају у ковид амбуланте при домовима здравља и тријажне центре јер је то врло битно да би се смањило оптерећење и убрзала дијагностика.

Наводи да је укупан број прегледа у Београду у претходних неколико дана сличан, између 300 и 350.

Али, каже Стевановић, структура оболелих се променила ка млађој узрасној групи. Рекао је да и они могу имати озбиљне клиничке симптоме.

Од сутра ће и КБЦ "Др Драгиша Мишовић" опет ући у ковид систем пуним капацитетом, а КБЦ Звездара и Земун појачавају капацитете.

"Циљ је да се обезбеде капацитети за прихват свих оболелих и да се сачува систем за лечење других болесника", навео је Стевановић и још једном нагласио да је ношење маски важно да бисмо заштитили себе и друге.

На питање да прогнозира када ће доћи до пада броја оболелих, Стевановић је рекао да све зависи од тога у којој мери се будемо придржавали препоручених мера дистанце.

Како је рекао, ако се буду поштовале мере и препоруке, за десетак дана до две недеље може се очекивати мање заражених.

Коронавирус ће остати дуго са нама

Горан Стевановић рекао је да је непоштовање препорука које су дате од стране епидемиолога, да се користе маске где није могућа дистанца, довело до пораста броја оболелих.

Више од 50 одсто оболелих су сада млади, од 20 до 40 година. Нама старија популација ретко оболева, додаје Стевановић.

"На респираторима у граду Беораду су углавном пацијенти између 30 и 55 година старости, имамо и млађих. Не мења се вирус, остаје исти као у почетку, разлика је само ко се више инфицира", истиче директор Инфективне клинике у Београду.

В. д. директора "Батута" Верица Јовановић рекла је да Србија има довољно пи-си-ар тестова за коронавирус, али и заштитне опреме у здравственим установама.

"Важно је када се обави тестирање, особе са клиничким знацима и симптомима треба да се тестирају. Не треба себе доводити у ризик, помешаћете се са онима који имају симптоме. Пи-си-ар тестова има довољно, набављени на време, издавање резултата је 48 сати. Некада је велики број тестираних особа утицао да се чека више", рекла је Јовановићева.

Онај ко је позитиван, а нема нема јаку клиничку слику, налази се у изолацији код куће 14 дана, навела је Јовановићева.

Горан Стевановић је поново апеловао на грађане који имају симптоме коронавируса, да се јављају у ковид амбуланте, а не и они који су били у контакту са зараженима, а немају симптоме. 

Важно је носити маску јер, она, како каже, каже, представља баријеру између ваздуха и дисајних путева.

"Она вас делимично штити у климатизованим просторима. Разлика у степену контаминације ваздуха у малим и великим просторима је драстична. Све што је ван маске може да прође кроз њу", напомиње Стевановић.

Јовановић: Не размишља се о поновном затварању  

В. д. директора "Батута" Верица Јовановић рекла је да ће од сутра у 6.00 у Београду почети примена обавезне мере ношења маске у затвореном простору и јавном превозу. Маске су обавезне у тржним центрима, кафићима, ресторанима.

Управе тих институција биће у обавези да организују контролу примене тих мера, а моћи ће да помогне у контроли и локална самоуправа, рекла је Јовановићева.

"Очекујемо да ће се апеловање и прописивање мере примењивати. Инспекције ће притећи у помоћ. Особе које не буду користиле маску требало би да избегавају коришћење, сазнаћемо какве ће бити казне", рекла је в. д. директора "Батута".

Наредних дана очекује се доношење нових мера у зависности од епидемиолошке ситуације, каже Јовановићева.

Верица Јовановић каже да Кризни штаб није размишљао о поновном увођењу ванредног стања и полицијског часа.

"Ковид ће бити с нама, мере ће бити уведене тамо где то захтева епидемиолошка ситуација, пратимо је. У овом тренутку пратимо жаришта. Сачуваћемо старије и особе са хроничним обољењима, они су популација у ризику. Мере треба да буду у примени јер ће штитити од трансмисије вируса", рекла је Јовановићева.

Директор Инфективне клинике додаје да понављање потпуног затварања може да направи проблем јер након затварања људи пожеле да изађу напоље и интензивније се друже.

"То практично значи да треба применити мере контоле међусобне комунакације. Ићи на регионални приступ, на то смо се и определили, да буду мере релаксиране, а да у регионима где је трансмисија интензивна мере буду чвршће. У наредном периоду ћемо имати различит степен мера за различите регионе и у зависност од кретања броја оболелих и позитивних и кретања вируса, осцилацију мера и у тим регионима", додаје Стевановић.

"Морамо да се спремимо да ће ово трајати дуго" 

Горан Стевановић каже да је у овом тренутку немогуће дати тачну процену колико ће ситуација са коронавирусом трајати.

"Морамо да се спремимо на то да ће ово трајати дуго, највероватније на основу свега што смо видели, вирус неће природно ишчезнути. Два начина контроле су – да постоји ефикасан лек а друго је ефикасна вакцина. То није у назнаци за скорију будућност", истакао је директор Инфективне клинике.

Према његовим речима, морамо да се спремимо да ћемо имати перманентно присутан вирус, да ће ковид бити с нама.

"Морамо да научимо да здравствени радници морају да се прилагоде да ће радити с њим", рекао је Стевановић.

О писању БИРН-а 

Горан Стевановић каже да је процедура приликом смртног исхода од ковида иста као и код других смртних случајева.

Попуњава се, каже, медицинска документација, која има лист о подацима особе.

"Попуњава се формулар, тачно се каже да ли је умро од ковида 19, уписује се примарни узрок смрти, болести које су придонеле смртном исходу, придружене болести", напомиње Стевановић.

В. д. директорка Батута рекла је писање да је број умрлих и оболелих од ковида 19 много већи, да не може да каже који су тачно подаци које је БИРН имао на располагању.

"Званични подаци Републике Србије који настају прикупљањем из здравствених установа су објављени и достављени представницима БИРН-а како су захтевали. База ковид 19, која је била један од извора можда забуне, јесте једна архива података и у тој бази се налазе сви подаци из здравствених установа од здравствених радника који непосредно раде. Закон обавезује где год се догоди смртни исход да се доставе пријаве РЗС и Институту", рекла је Јовановићева.

Стевановић: Надам се да ће школска година почети нормално

Директор Инфективне клинике каже да је почетак нове школске године сувише далеко да би могао да дa прогнозу да ли ће се сести у клупе.

"И мене лично занима јер и ја имам два ђака. Надам се да ће школска година кренути нормално, што зависи од тога како ћемо спроводити мере, то можемо ако радимо сви заједно", рекао је Стевановић.

Прочитајте ОВДЕ зашто су грађани кивни на Дарију Кисић Тепавчевић.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА