Најновије

ИЗУЗЕТНО ОПАСНО ОРУЖЈЕ СТИГЛО У ЛИБИЈУ! Снимљен кинески убица авиона, једна чињеница је посебно опасна (ФОТО)

Снаге лојалне либијској Влади националног јединства (ВНЈ), наводно су примиле пошиљку напредних ручних преносивих система противваздушне одбране.

Опасно оружје стигло у Либију (Фото: Јутјуб)

Наиме, јуче су се на Твитеру појавиле фотографије бораца ВНЈ који у рукама држе ПВО бацаче кинеског порекла QW-1. Стручњаци сугеришу да су на сликама напредније верзије, или QW-1М или QW-18.

QW-1 су ракетни системи који се катактеришу као "all aspect". То значи да могу да се лансирају против репа ваздушне мете, али и против летелица које лете право ка лансерима или у бочном захвату.

Сви QW-1, QW-1М и QW-18 су вођени инфрацрвеним главама за навођење и имају оперативни домет до 5 км, а плафон лета од 4 км.

На твитеру су се појавиле тврдње да је то оружје ВНЈ испоручила Турска, која је у последњих неколико месеци појачала подршку за владу из Триполија.

Турска војна помоћ све више стиже на север Африке као одговор на могућу египатску интервенцију чији би циљ био спашавање Либијске националне армије маршала Калифе Хафтара.

Са друге стране, војници ВНЈ углавном нису довољно добро обучени за коришћење овако напредног оружја, а посебну опасност представља чињеница да QW-1 може да се користи и за обарање цивилних авиона.

У годинама после пада Гадафија, САД су потрошиле велике количине новца за прикупљање и уништавање овог типа оружја које је оставила бивша либијска војска.

Исповест војника који је удаљен из Војске ЦГ зато што је Србин прочитајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА