Најновије

КО ЈЕ АВДУЛАХ ХОТИ? "Британски студент, амерички човек, али и даље инструмент у Тачијевим рукама"

Новоизабрани премијер премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти изјавио је да ће бити главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом и да неће да се сврстава између САД и ЕУ.

Авдулах Хоти (Фото: Јутјуб)

Аљбин Курти је на крају изашао из своје канцеларије, али тврди да и даље не признаје нову владу и да је он алтернативни премијер. Нови премијер је одржао прву седницу владе. Ко је уопште Авдулах Хоти, каква је његова политичка снага и које стране силе га подржавају?

Чланови Демократског савеза Косова били су незадовољни, како је пренето, односом Куртија према Америци и одбијањем да укине таксе. На крају, јуче је у Приштини изгласана нова влада. То је озбиљна победа Хашима Тачија у односу на Куртија и опозицију, сматра новинар Миливоје Михајловић.

"Сада имамо такозвану коалицију губитника", каже Михајловић.

"Та влада је данас стабилна, али питање је да ли ће бити сутра. То зависи од гласова Срба, мањина, од Демократског савеза Косова али и Харадинајеве Алијанске за будућност Косова. Али бојим се да неће дуго да издржи ако не буде сагласја, а то на Косову много кошта".

Михајловић верује и да Самоопредељење неће седети скрштених руку и да ће ускоро да крене у протесте.

"Бојим се опет сузавца на улицама, хапшења, батинања, и може доћи до једног великог периода нестабилности", додаје Михајловић. 

Хоти - тихи премијер

Премијер нове Владе је економиста Авдулах Хоти, који је студирао у Приштини, а докторирао у Великој Британији. Члан је ДСК Исе Мустафе, и има политичко искуство. За разлику од свог претходника, прилично је повучен и није агресиван у наступу.

Један од приоритета нове владе биће, рекао је јуче, преузимање уставних одговорности за дијалог са Србијом, у сарадњи са ЕУ и САД, али како каже, не допуштајући промену границе или размену територија. Курти је јуче рекао да неће службено предати дужност новом премијеру јер је Хоти човек кога је Курти сменио док је био председник владе.

Ко је Авдулах Хоти?

"Он нема подршку међу албанским бирачима", каже дописник РТС-а са КиМ, Андрија Игић.

"Он је дугогодишњи сарадник Исе Мустафе. Може да буде председник странке, али не личност која вуче, нема ту харизму".

Стефан Сурлић, асистент на ФПН-у у Београду каже да је Хоти био министер финансија и да је истакнута личност у ДСК.

"За њега кажу да је технократа и да неће он доносити одлуке, иако је на позицији премијера, већ Иса Мустафа, старији лидери и коалициони партнери. Приписује му се и да ће Тачи бити тај који ће одређивати курс нове владе."

"Он је човек из Демократског савеза Косова, то је пандан са СПС у Србији", каже Миливоје Михајловић. "Имају исту организованост и исти политички кредибилитет, увек су језичак на ваги. Хоти нема много путера на глави, из Руговине странке је, млађи, школован, он ће имати неки ауторитет, али не зависи то од њега. Он је и даље инструмент у Тачијевим рукама".

Очекивања

На административном прелазу Јариње у недељу је потпуно обустављен теретни саобраћај за возила са српским таблицама. Тражено је да за све производе из Србије у пропратним документима стоји "Република Косово". Док су камиони стајали на Јарињу, општи утисак био је да је реч о надмудривању одлазеће и нове владе. Прво што се очекује од Хотијеве владе је да мере реципроцитета укине.

Док Миливоје Михајловић верује да је то реално јер то није пресија из Београда, већ из Брисела и Вашингтона, као и да је одлука о таксама допринела само шверцу, Стефан Сурлић подсећа да то неће ићи тако лако.

"Политичка ситуација на Косову је комплексна", каже. "Не само што постоји јако Самоопредељење које се противи таквим одлукама, него има гласова и унутар коалиције и унутар ДСК у ком правцу би требало да се води дијалог".

Курти је после обарања владе рекао да жали што одлука о изгласавању неповерења "није донета на Косову" и да је Ричард Гренел на то имао велики утицај.

Гренел, саопштено је, "једва чека" наставак дијалога, а Мирослав Лајчак већ размишља о првом састанку представника Београда и Приштине. Тачи међутим тврди да са Лајчаком неће сарађивати, јер каже Лајчак дао до знања да не признаје независност Косова.

"Хоти је у експозеу рекао да жели да негује односе са САД", подсећа андрија Игић. "ДСК је одан Вашингтону и потези које Хоти вуче биће потези странке на линији САД И њихових дипломата, у вези са важним питањима као што је однос Срба и Албанаца".

Миливоје Михајловић каже да је од почетка у дијалогу кључни фактор Вашингтон, и када су дијалог координирале Кетрин Ештон и Федерика Могерини.

"Посотји борба за примат између ЕУ и САД. Мислим да ће Лајчак бити успешан онолико колико се уклопи у то што Гренел тражи. Сумњам у наставак дијалога на лето, због избора у Србији, нестабиности на Косову. У међувремену ће вероватно Лајчак и Гренел организовати неки састанак лидера, Вучића и Тачија у Бриселу на пример, да се обавежу да се настави дијалог. То је симулација дијалога али и то је добро, али правог дијалога неће бити пре јесени", прогнозира Михајловић.

Два министра из Српске листе 

Српска листа има два министарска места. Кажу да су владу подржали јер се обавезује да ће укинути реципрочне мере и имплементирати до сада постигнуте споразуме у преговорима Београда и Приштине.

"Нова влада не би без Српске листе могла да буде формирана, што јој даје капитал да покрене сет мера који значе бољи положај Срба, безбедност, право на језик, медије на српском језику, масовнији повратак Срба", каже Андрија Игић.

Стефан Сурлић каже да обесхрабрује изјава Вљосе Османи из ДСК, која каже да је једна од главних негативних страна то што је влада изабрана на основу гласова Срба и зависи од Српске листе.

"То није добро", каже Сурлић. "Она истиче само етнички албански момената, да треба само они да се питају и одлучују, а српска заједница још нема то право да одлучује о својој судбини".
О новој влади се сада говори и као о влади дијалога, али се сматра и да јој пандемија која још траје и избори у Србији дају мало више простора да полако донесе одлуке. Односно, да опозове оне које јој је Курти оставио у аманет, а то није само мера реципроцитета.

Прочитајте ОВДЕ шта је Срђан Шкоро рекао о бојкоту избора.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА