Најновије

КУРТИ: Илегална влада не сме да направи споразум са Србијом!

Илегална влада и фрустрирани председник не смеју да се суоче и постигну споразум са Србијом, оценио је бивши премијер Косова Аљбин Курти.

Аљбин Курти (Фото: kryeministri-ks.net)

Он је истакао да је новоизабрана Влада Косова незаконска и бескорисна, изабрана на основу неуставне одлуке Уставног суда Косова и да ће се његов покрет борити у парламенту и ван парламента.

У интервјуу Радију Слободна Европа (РСЕ) Курти је, коментаришући одлуку уставног суда, рекао да „уместо да овај суд буде највиши суд у Републици, он је суд кулминације једне заробљене државе”. Он је такође додао да је одлука суда за његову партију неприхватљива. За Владу је рекао да је незаконска зато што ју је “кроз Скупштину прокријумчарио“ председник Хашим Тачи.

Он је рекао да је увек спреман на дијалог, али да тај процес треба да буде равноправан.

„Треба да разговарамо о томе шта треба да дискутујемо. Нисам за непријатељство, али ни за сервилност, ја сам за партнерство и савезништво са ЕУ и САД, са НАТО а посебно са Немачком. Али, не могу да подлегнем нити да се предам на нешто што каже амбасадор Гренел, само зато што му је Вучић рекао у Београду да ја на то пристанем. То је предаја. Дијалог под условима непријатеља је предаја. Ја то никад нећу да урадим“, поручио је Курти.

Он је поручио да ће његов покрет наставити са борбом унутар и ван Скупштине, а као решење види једино нове изборе.

„То је слаба, краткотрајна влада, али ми ћемо се побринути да од ње нема велике штете“, додао је. Према речима Куртија, протести су неизбежни, али они ће бити мирни. „Ми смо највећа партија на Косову, први смо, главни и најјачи политички субјекат у Републици Косово.

Према томе, мислим да са једном овако слабом владом, овако снажна опозиција коју чине покрет Самоопредељење и ко год други, наглашавајући ту посебно председницу Скупштине Османи, без сумње да има сва потребна средства за потребне резултате, а то су нови избори и скраћивање века незаконској влади“, навео је Курти.

Говорећи о дијалогу са Србијом, Курти је рекао да ова „илегална влада и фрустрирани председник не смеју да постигну споразум са Србијом“. Они знају да какав год споразум постигли, евентуално неће вредети колико сам папир на којем је текст споразума и боја којом ће да се потпишу. Тако да, они не смеју да постигну споразум са Србијом. Ова власт нема капацитета да се суочи са Србијом и нема легитимитет да води дијалог са њом“, навео је Курти, додајући да и уколико се споразум постигне он ће бити „потпуно неважећи“

Влада Аљбина Куртија оборена је 25. марта на захтев његовог коалиционог партнера Демократског савеза Косова (ДСК), који је сада на челу нове владе изабране 2. јуна. До избора нове владе је дошло након што је Уставни суд оценио уставним декрет председника Косова Хашима Тачија о одређивању Авдулаха Хотија из другопласираног ДСК за новог премијера Косова.

Почела отимачина имовине СПЦ! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА