Најновије

ТАЧИ, ПРОБУДИ СЕ, НЕ ЗНАМ ОДАКЛЕ ТИ ТО! Премијерка Брнабић размонтирала председника лажне државе! Шиптари ће ово поруку заувек да запамте!

Премијерка Ана Брнабић демантовала је вест Радија слободна Европа да је Србија одустала од кампање за повлачење признања Косова и истакла да је та информација пласирана тенденциозно. Такође, премијерка је поручила да Хашим Тачи заиста треба да се пробуди и да схвати шта је реалност

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Србија то никада није договорила - истакла је Брнабић и додала да није рецоипроцитет обустављање кампање Србије у замену за укидање такси, већ у замену за обустављање признавања и пријема тзв. Косова у међународне организације.

Премијерка је указала и да је вест дата позивањем на неименоване изворе, дакле да је незванична, и упитала:

- Када кажете из Брисела, шта то значи? Из ЕК, Европског парламента или је то рекао неко на улици и слично? Дакле, није званична вест, која је пласирана доста тенденциозно и у тенденциозно време - навела је премијерка.

Тачи да се пробуди

Хашим Тачи заиста треба да се пробуди и да схвати шта је реалност, поручила је премијерка Брнабић.

Она је тако прокоментарисала Тачијеву изјаву да је оптимиста "да ће се Прешево, Медвеђа и Бујановац припојити Косову без задирања у територију, јер је то историјско право".

- Свих година од кад сам у влади, заиста не разумем одакле њему претензије према Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, не знам одакле му то… - рекла је Брнабић новинарима након састанка са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем.

- Је л' Прешево, Бујановац и Медвеђа можда припадају Косову, колико и Београду? Можда има претензије и према Будимпешти, према Бриселу, можда мисли да је и то историјско наслеђе… Али, то је његов проблем - констатовала је премијерка.

Како каже, неозбиљно би било да она то и коментарише, јер би, оцењује, то било исто као када би питали француског амбасадора да коментарише то када би она, примера ради, рекла да је Париз српски.

- Шта ће да каже човек, а да остане пристојан, политички коректан и да не користи неке теже речи - упитала је Брнабић.

Она је приметила и да су Албанци почели да својатају верске, кутлурне, историјске споменике.

- Али, заиста се надам, верујем и знам да они имају и другу традицију и богату историју и културу да не морају да својатају туђе. Не знам што то раде себи, пре свега. Кад својатате туђе делује као да нисте поносни са оним што имате. Али, не морам ја да браним њихову културу више него што је бране они сами - рекла је Брнабић.

На питање какав ће бити однос Брисела према ставу Тачија да не учествује у преговорима које ће водити Лајчак, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је рекао:

- Хвала на питању, али не коментаришем коментаре.

И шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је на питање новинара РСЕ да ли је та вест тачна, указао да је тешко коментарисати незваничне информације.

- Могу да кажем оно што је рекла и премијерка, а то је - да треба именовати изворе. Ако не знаш ко је извор, тешко је то кометарисати. Дозволите ми да додам и то у вези са признавањем. Ми из ЕУ увек позивамо на избегавање мера које би могле да донесу потешкоће у самом дијалогу. То је наша порука која је јасна у вези овога, уз настојање да се изгради најбољи могуће окружње које ће омогућити добар и плодоносан дијалог.

Такође, каже да је премијерка поменула мере које су недавно уведене у Приштини и додао да имамо у том случају "цитирани извор - Мирослава Лајчака, који је цеститао новој влади у Приштини и тражио да се преиспитају те мере и реципроцитет који је уведен".

Премијерка је рекла и да је председник Александар Вучић у претходних четири или пет година исто причао на ту тему, а то је да не постоји никакав реципроцитет између такси и признања или повлачења признања.

- Засто би ми урадилил било шта зато што су они урадили несто што је супротно свим споразумима и што је нецивилизацијски, нити је у складу са европским вредностима? Па, хајде ви урадите нешто да би ми укинули једну сумануту идеју са наше стране. То нема баш никаквог смисла - нагласила је Брнабић.

Каже да је Приштина увела таксе од 100 одсто 21. новембра 2018. године и да сада треба да укину таксе без икаквих условавања.

- Друго, Вучић је рекао више пута и поновићу, јер је то наш државни став, а то је да ми можемо да суспендујемо разговоре са другим земљама које мисле да су погрешиле када су признале Косово, уколико Приштина супендује своје покушаје да добије нова признања или да постане чланица међународних органзациија и то у току дијалога. Ми мислимо да је то фер, да се током дијалога суспендује, све док не пробамо да нађемо компромисно решење - навела је она.

Када они суспендују са своје стране, мислим да је реципроцитет да ми суспендујемо разговоре са земљама које мисиле да су погрешиле са признањем Косова, нагласила је Брнабић.

- А то - таксе за ово... То баш нема никакав знак једнакости - поручила је премијерка Србије.

Упитана опет да ли има информацију која је стигла јуче из Брисела, она је поновила да нема и истакла да Србија то никада није договорила.

- Да коментаришем незваничну инфомацију из Брисела... Ко је то рекао - упитала је Брнабић и добила одговор - неко из бриселске администрације.

- Је л' неко ко је пролазио ходником и рекао ''ја мислим...'' и онда то неко узима као званичан став? - запитала је Брнабић.

Када ће ЕУ отворити спољне границе, сазнајте ОВДЕ.

 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА