Најновије

НАПЕТО У ЦРНОЈ ГОРИ! ОГЛАСИЛА СЕ МИТРОПОЛИЈА: Престати са прогоном Цркве!

Митрополија црногорско приморска (МЦП) затражила је данас да се престане са селективном и дискриминаторном применом закона и прописа у Црној Гори и да се моментално прекину судски процеси који се воде против владике Јоаникија, свештенства и верног народа.

Митрополит Амфилохије (Фото: Јутјуб)

Из МЦП су навели да је у Црној Гори опет на удару Црква и привођење и процесуирање свештенства, “овога пута у Бару и то на празник његовог покровитеља и заштитника, Светог Јована Владимира”, преноси РТЦГ.

“Ако узмемо у обзир да смо од 12. маја, када је утамничен владика Јоаникије са својих осам свештеника, до данас имали на десетине сличних или идентичних кршења прописа Националног координационог тела и да нико није процесуиран или кривично гоњен, онда је потпуно јасно да су мере које се прописују у служби прогона Цркве и спречавање њене мисије”, каже се у саопштењу МПЦ.

Они су замолили све, а нарочито власт у Црној Гори, као најодговорнијег чиниоца у друштву, да престану са гоњењем и злоупотребом Цркве. “Тиме не чините зло Цркви, свештеницима и верујућем народу, јер је нама част и радост за веру подносити понижења, муке и страдања, већ чините зло себи, навлачећи проклетство на своје породице и друштво у целини”, наводе из МЦП. Током трајања коронавируса, полиција је вршила правно и духовно насиље над нашим црквама.

Не само што верницима није било могуће присуство на богослужењима, већ им је без икаквог налога, одлуке или мере, било забрањено да уопште посете храмове. Да додамо и привођење Митрополита Амфилохија и свештеника без иједног оправданог разлога”, наводи се у саопштењу. Како тврде, цело време су ћутали и трпели понижења и увреде, и да нису предузимали никакве радње, ради општег интереса и здравља људи и додали да је Црква, током трајања пандемије, свакодневно приносила молитве за оздрављење од болести.

“Свакако да су знање и жртва медицинског особља помогли многима да се исцијеле и одређене предузете мјере су дале резултата, али такође благодарећи молитвама и благословима Светог Василија, Светог Петра и осталих светитеља пред којима се на свакој служби читала молитва за заштиту од вируса патријарха румунског Данила, овај народ се сачувао од већих последица”, наводи се у саопштењу. Из МЦП су навели да се, након проглашења краја епидемије, насиље над Црквом наставља и не дозвољава им се да своје празнике и славе прослављају на начин како се то вековима чини.

“Забранити Литије је атак на богослужење Цркве и њен вековни поредак и праксу. Да подсетимо, вирус је ушао у Црну Гору тек када су обустављене литије. Хапсити и судити свештенству само зато што ради свој посао и врши службу Богу је злочин”, поручили су из МЦП. Према њиховим речима, литије, које су пробудиле и ослободиле народ, показале су пут којим треба да иде Црна Гора. “Наше литије постале су феномен јединствен у свету зато што су покренуте, не земаљским пролазним интересима, него Божанском љубављу и чежњом за истинску слободу”, наводи се у саопштењу. Како су навели, политичке странке и удружења у последње време често се оглашавају на црквене теме, понекад гласније и од саме Цркве, чиме се она све више (зло)употребљава и у остваривање нечијих политичких, приземних и пролазних интереса.

Према њиховим речима, политичке партије и идеологије живе и зависе од избора, а Црква је наџивела све идеје и идеологије, прогоне и распећа, царства и владаре, увек сведочећи вечно људско достојанство.

Из МЦП су казали да сви који знају шта је Црква, морају знати и да се она не може поистоветити ни са једном партијом, идејом, ни идеологијом, нацијом, ни државом. Црква, како се истиче, благосиља и брине чак и о својим гонитељима и моли се за њих да у свом безумљу и мржњи не изгубе душу и образ зарад пролазног кратког живота и интереса. Исто тако, поручује МЦП, не могу и нису благословени они који друге, па чак и Цркву, жртвују зарад личних, политичких и других интереса, без обзира са које стране или из којег центра моћи долазили.

“Црква има само један центар моћи а то је Животворна, Нераздјељива и Вечножива и свепрожимајућа сила Свете Тројице – Бога љубави којој се хришћани једино клањају и покоравају, а чији празник ових дана прослављамо”, закључили су из МЦП.

Зашто 99 одсто Албанаца хоће да Американци буду главни преговарачи? Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА