Најновије

ПЕНТАГОН УСТАО ПРОТИВ ТРАМПА? Генерали и војска исказали бунт

Америки председник Доналд Трамп суочава се с невиђеним револтом елитног корпуса бивших војних лидера, због његовог одговора на масовне протесте и подстицање расних подела.

Америчка војска (Фото: Јутјуб)

Као права "бомба" из Вашингтона у среду увече стигла је изјава бившег министра одбране Џејмса Матиса, одликованог генрела маринаца кога су поштовале његове трупе, који је поручио Американцима да морају да се уједине без председника.

- Доналд Трамп је први председник у мом животу који се не труди да уједини амерички народ - чак се и не претвара да покушава. Уместо тога, он покушава да нас подели. Сведоци смо последица три године ових намера. Сведоци смо последица три године без зрелог вођства - рекао је Матис у првој јавној изјави откако је поднео оставку 2018. године, преноси CNN.

Он је критиковао Трампа због претњи да ће распоредити трупе да угуше немире.

Матис је практично упоредио Трампово понашање са нацистичким за време Другог светског рата.

- Поготово уочи савезничког искрцавања у Нормандију - када је откривено да је план нациста за уништење противника био ''Завади, па владај'' - рекао је он.

Матис је рекао да је, када се пре неких 50 година придружио војсци, заклео да ће "брании Устав".

Осврнуо се и на Трампову фотографију са Библијом испред цркве, насталом након што је полиција растерала демонстранте сузавцем и гуменим мецима испред Беле куће.

- Никада нисам сањао да ће трупама које полажу исту заклетву бити наређено да крше уставна права својих суграђана - још мање да пруже бизарну шансу за фотографисање изабраном главном команданту, уз војно вођство које стоји поред - рекао је он.

Рекао је да се ствара лажни сукоб између војске и цивилног друштва.

- То нарушава морални основ који обезбеђује везу између мушкараца и жена у униформи и друштва које су се заклели да ће штитити и чији су они сами део - рекао је Матис.

Ова изјава је велики ударац за Трампа, који, иако се окренуо против Матиса, често је генерале представљао као своје идоле.

Трамп му је наравно одмах одговорио, рекавши да му је драго што је отишао из његове администрације.

А Матис је тек последњи у низу који га критикује или се притиви његовим одлукама.

Такође у среду увече, пензионисани генерал Џон Ален, бивши заповедник америчких снага у Авганистану, критиковао Трампа у изјави за "Форин полиси". Он се посебно осврнуо на Трампову фотографију са Библијом испред цркве.

- Није било довољно што су мирни демонстранти управо ускраћени права из првог амандмана, он је тим позирањем настојао да ту злоупотребу легитимише слојем религије - рекао је Ален.

Бивши шеф штаба здружених снага Мартин Депси је на Твитеру изразио своје огорчење.

- Америка није бојно поље. Наши суграђани нису наш непријатељ - написао је он.

Пензионисани адмирал Мајк Мален је у коментару за "Атлантик" навео да му се Трампов "спектакл испред цркве" смучио.

Да ствар буде још гора по Трампа, његов актуелни министар одбране такође не показује безусловну послушност.

Трамп је сада бесан на Марка Еспера, који је такође био против претње председника да се позове на Закон о побуни из 1807. године за размештање трупа унутар САД.

- Могућност употребе снага из активне војне службе за улогу спровођења закона треба користити само као крајњу опцију и у најхитнијим и најтежим ситуацијама. Сада нисмо ни у једној од тих ситуација и не подржавам активирање Закона против побуне - рекао је Еспер.

Међутим, он је ипак послушао Трампа, вероватно под великим притиском, па је нагло поништио ранију одлуку Пентагона да из Вашингтона пошаље неколико стотина војника кући.

Војни секретар Рајан Мекарти рекао је за АП да је у среду добио обавештење о наредби Пентагона да се око 200 припадника 82. ваздухопловне јединице за хитно реаговање пошаље кући, а неколико сати касније обавештен је да је Еспер променио ту одлуку.

Мекарти је рекао да је сазнао за промену одлуке након састанка Еспера у Белој кући, и након разговора које је имао унутар Пенгатона.

Ниједан амерички председник у новијој историји се није суочио са таквим противљењем и критикама од својих претходника или цењених војних званичника бивших и садашњих.

Трампова влада се налази на изузетно климавим ногама неколико месеци уочи нових избора.

Сестра Ким Џонг Уна шаље војску на Јужну Кореју! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА