Најновије

ПЕСМЕ ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЋ ИЗБАЧЕНЕ ИЗ ГИМНАЗИЈСКИХ УЧИОНИЦА! Србија бруји о овоме и сви "траже помиловање"

У склопу измене програма наставе предмета Српски језик и књижевност у гимназијама, комисија Завода за унапређивање образовања и васпитања одлучила је да из трећег разреда искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог - чувену збирку велике песникиње "Тражим помиловање".

Десанка Максимовић (Фото: Јутјуб)

То је изазвало лавину негодовања међу писцима, критичарима, просветним радницима, универзитетским професорима.

На одлуку је хитро реаговала и Задужбина "Десанка Максимовић", писмом Министарству просвете, Националном просветном савету и Заводу за унапређење образовања и васпитања, које су подржали Матија Бећковић, Љубомир Симовић, Милован Данојлић, Милосав Тешић, Алек Вукадиновић, Рајко Петров Ного, Мирослав Максимовић... У "утуку" који је Завод упутио Задужбини, објашњени су "разлози" за такав потез.

Чланови комисије Завода дуго су разговарали о најзрелијој збирци поезије велике песникиње, "Тражим помиловање" и закључили да се "ванвременост Десанке Максимовић не уклапа у поетичке оквире епохе, те да постоји бојазан да би и ученици погрешили у вредновању њене поезије, умањујући њен значај". Ипак, разматрајући захтев Задужбине, предложили су да се збирка нађе у програму за први разред гимназије, уз закључак да би "на овај начин збирка нашла своје право место као одјек књижевне епохе средњег века".

- Прекрајање књижевне историје и несумњивих вредности српског књижевног канона преко свеукупног дела Десанке Максимовић са којим треба да се упознају ученици 3. и 4. разреда средње школе је, најблаже речено, делатност која погађа у само срце нашег идентитета - каже др Светлана Шеатовић, управница Десанкине задужбине.

- Одговор да је "Тражим помиловање" ванвременско и да је "одјек епохе средњег века" јесте поништавање дуготрајног рада научника који су тумачили дело ове песникиње у 24 зборника радова и доказали модерност и универзалну вредност њене поезије. Нажалост, на делу је писање неке нове књижевне историје, ослоњене на нове вредности, газећи песникињу духа, епохе и народа. Тражимо помиловање за Десанку Максимовић!

Песникиња Тања Крагујевић, чланица УО задужбине, али и лауреат награде која носи Десанкино име, каже да чланови Управног одбора неће одустати од покушаја да се огроман пропуст исправи:

- У образложењу одлуке да се збирка лоцира у програм нижих разреда и проучава врло једнострано - тек као сегмент историје наше поезије, затварају се могућности модерног тумачења тог дела, што је недопустиво. О свевремености збирке "Тражим помиловање" сведочи и сасвим посебна традиција проучавања овог дела у ваљевској гимназији, чији ученици из године у годину у овим стиховима откривају нове садржаје, вредности и мотиве.

Универзитетски професор Александар Јовановић, рекао је за "Новости да је Десанки Максимовић, посебно збирци "Тражим помиловање", место у гимназијском програму.

- Овај, слободно речено, књижевноканонски скандал је као висока температура која је нагло букнула да нас упозори на разорно деловање пандемијског вируса у нашем организму. И ако заслугом Задужбине "Десанка Максимовић" исправимо ову неправду, остају најбитнија питања о процедури доношења наставних програма, неукључивању најзначајнијих образовних инстутуција у њихово доношење, недовољно усредсређеном Националном просветном савету, превеликом утицају образовних чиновника, изузетно значајном националном раду на брзину, што је недопустиво. Последица су више него погубне: комадање књижевног канона (Десанка Максимовић и Владан Десница су само најочигледнији примери) чиме се губи не само његов уметнички већ, исто тако, образовни и патриотски значај, затим, уношење (под изговором модернизације програма) писаца који не могу да привуку младе људе књижевности.

Приређивач критичког издања збирке "Тражим помиловање" и дугогодишњи управник Задужбине др Станиша Тутњевић истиче да "ако је ико песник свога времена - онда је то Десанка", те да је "свевременост" препорука, пре него сметња, за улазак у школски програм:

- Не могу да прихватим да се ова збирка "не уклапа у поетичке оквире епохе" нити увиђам како би могла бити "одјек књижевне епохе средњег века", јер је она првенствено збирка свога времена.

Прочитајте ОВДЕ    све о новом споту СНС.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА