Најновије

СРАМНИ ПОКУШАЈ ВЛАСТИ ДА УНИШТИ ЛЕПЕНСКИ ВИР: Напредњаци пљунули на колевку историје у Србији!

Међу пројектима које најављује Српска напредна странка у Мајданпеку налази се и изградња пристаништа на археолошком налазишту Лепенски вир, иако невладине организације које се баве заштитом животне средине упозоравају да би таква градња могла да угрози ово заштићено подручје.

Лепенски вир (Фото: Приватна архива)

Наиме, ово пристаниште, заједно са апартманима и другом позамашном инфраструктуром, обухваћено је и Планом регулације археолошког налазишта Лепенски вир, које је израдила Општина Мајданпек, а на који су невладине организације уложиле низ приговора јер како наводе представља још један пример уништења природних ресурса зарад комерцијалних интереса.

Средином маја Општина Мајданпек објавила је на јавни увид „План детаљне регулације заштићеног подручја „Археолошког локалитета – Лепенски вир“.

У овом документу наводи се да се на подручју Лепенског вира планира изградња 16 кућа, етно апартмана, затим визиторског центра, међународног пристаништа те истраживачког центра.

Како се истиче, све ово треба да привуче нове туристе односно треба да створи услове да „све више великих туристичких бродова, са светском туристичком и образованом клијентелом, застану и овде“. Поред плана, пристаниште је нашло место и на плакатима СНС.

Невладине организације са којима је Данас разговарао, РЕРИ и WWF Adria Serbia, које су и упутиле примедбе, међутим истичу да су постојећи закони потпуно занемарени, због чега ово подручје од заштићеног лако може да постане угрожено.

– Изгледа да људи који осмишљавају те пројекте стоје на потпуно другој страни вредности. За њих као да не постоји јавни већ само комерцијални интерес. Уништавање природних ресурса и узурпација јавних простора су постали правило, а не изузетак у односу јавних власти према јавном добру. Највећи проблем заправо лежи у томе што институције које би требало да бране природне ресурсе и животну средину штите приватне интересе и такозване инвестиције – наводи Мирко Поповић, директор РЕРИ-ја.

Истовремено, Горан Секулић из WWF Adria Serbia, објашњава да План није уопште узео у обзир Закон о заштити природе и Закон о националним парковима, два документа која одређују како се сме поступати са националним парковима и заштићеним подручјима.

– Ови закони забрањују било какву изградњу у првој зони заштите, а планом је планирана и ту изградња неких бунара. У другој зони заштите могућа је градња али у веома ограниченом обиму. Планом је међутим предвиђено да се заузме готово цео простор из друге зоне заштите – каже Секулић.

Он такође подсећа да се на овом подручју налазе ретке и угрожене врсте биљака, које су први пут описане на Лепенском виру и представљају основни разлог зашто је овај локалитет стављен у режим прве заштите.

– Није потпуно јасно из документа како су одредили зоне заштите али је сигурно да ће неке од ових биљних врста бити угрожене – закључује Секулић.

Председник општине Мајдампек Драган Поповић јуче није одговорио на питања Данаса послата мејлом о плакату СНС који најављује изградњу пристаништа и приговорима НВО.

Само седам одсто Србије под заштитом

Министарство за заштиту животне средине саопштило је јуче да је Србија постала 137. чланица Међувладине научно-политичке платформе о биодиверзитету и услугама екосистема. „Циљ Платформе је да ојача повезивање науке и политике у области биолошке разноврсности и услуга екосистема ради очувања и одрживог коришћења биолошке разноврсности, дугорочног људског благостања и одрживог развоја“, навело је Министарство. WWF Adria Serbia подсетио је међутим јуче, када се иначе обележавао Светски дан заштите животне средине и Дан Националног парка Ђердап, да управо изградња каква се планира на Лепенском виру озбиљно угрожава бидиверзитет. „У Србији се око 7 одсто територије налази под заштитом, иако се наша земља Међународном конвенцијом о заштити биодиверзитета обавезала да ће до 2020. године тај проценат повећати на 17 одсто“, истакао је WWF Adria Serbia.

Шта је Приштина укинула, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА