Најновије

ТАЧИ СЕ НАДА ДА ЋЕ МУ ТРАМП ВРАТИТИ КОСОВО: Зашто 99 одсто Албанаца хоће да Американци буду главни преговарачи?

Председник Косова Хашим Тачи тврди да неће учествовати у дијалогу Београда и Приштине који буде водио изасланик ЕУ Мирослав Лајчак, а како сазнајемо, његова идеја је да минира дијалог уз посредовање ЕУ, како би главну реч у преговорима водиле САД преко изасланика Доналда Трампа Ричарда Гренела.

Доналд Трамп, КиМ (Фото: Flickr/Правда)

Европска уније је ових дана још једном поновила да без договора Београда и Приштине нема ни европске будућности. Ипак, и поред Тачијевог отвореног става да са Мирославом Лајчаком неће да разговара, албански и српски аналитичари сматрају да ће нови премијер Косова Авдулах Хоти свакако бити за преговоре.

Тиме се опет враћамо у сличну ситуацију из последњих неколико година, када је Тачи преговарао, а Харадинај био против, после чега је увео таксе и потпуно блокирао преговоре о трајном решењу. Харадинајева влада је због такси пала, али је његов наследник Аљбин Курти измислио реципроцитет, како би преговоре и даље држао блокираним. Нада се појавила после смене Куртија и избора Хотија за премијера, али сада блокира Тачи.

Већ првог дана након што је формирана нова влада Косова, чији је премијер Авдулах Хоти рекао да морају да буду укинуте све препреке за дијалог, преговори су добили "бочни ударац" од актуелног председника. Тачи је нагласио да неће сарађивати са Лајчаком јер "он не признаје независност Косова".

На тај начин косовски председник је окренуо леђа Европској унији, у нади да ће му амерички председник Доналд Трамп помоћи да реши проблем статуса Косова.

Њему иде наруку и чињеница да Брисел и Вашингтон већ дуже време нису синхронизовани у погледу на дијалог Београда и Приштине. У јавности се као амерички предлог за решење косовског проблема спомиње разграничење. С том идејом често је повезиван и сам Тачи, који је још једном показао да у том процесу више верује администрацији америчког председника.

- Надам се координацији са Хотијем као премијером. Испунићу своју уставну и законску улогу, није ми до састанака са српским лидерима. Дао сам до знања да нећу ићи на разговор у Брисел, зато што је Лајчак рекао да не признаје Косово - рекао је Тачи.

Председник Косова је додао да је бивша шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини говорила да је "Косово независна држава" и да се делегацији није обраћала са "Приштина". Незванична реакција из Брисела убрзо је стигла.

- Не притискамо никога, нити заврћемо руке. Ако стране нису спремне да се договоре, онда неће бити договора. Али, без договора нема европске будућности - поручио је високи званичник ЕУ.

Председник Србије Александар Вучић сматра да иза Тачијевих изјава о Лајчаку стоји недвосмислена подршка САД и да ће став председника Косова бити да пристаје на разговоре само тамо где су Американци.

- Не разумем како би то Приштина да буде на ЕУ путу, а не жели, како је Тачи изјавио, да разговара с европским представницима. За разлику од нас, којима ништа није дозвољено, њима је, међутим, све дозвољено - рекао је Вучић.

Директор Института за афирмацију међуетничких односа Фатмир Шехоли истиче за "Блиц" да је евидентно да поред Тачија и целокупни политички албански естаблишмент, изузев Куртија, са скептицизмом гледа на улогу Мирослава Лајчака.

- С обзиром на то да улазимо у финиш дијалога, било би веома значајно и важно да посредовање ЕУ буде преко личности које треба да буду прихватљиве за ширу масу на Косову. У том смислу, председник Тачи је најавио да нема ништа против Лајчака, али пошто долази из земље која није признала Косово и својевремено је гласао против уласка Косова у неке важне међународне организације, онда Тачи оправдано има дозу скептицизма на објективност Лајчака. Није никаква тајна да не само Тачи, него 99 одсто Албанаца на Косову желе да Американци буду главни преговарачи у дијалогу Косово - Србија, али такође Косово жели да ЕУ олакша процес дијалога - апострофира Шехоли.

Међутим, наш саговорник сматра да Тачијева изјава неће угрозити дијалог Београда и Приштине.

- Сматрам да ће премијер Хоти радити у складу с уставом Косова и да ће у том смислу заједно са Тачијем направити екипу која ће по уставу Косова представљати Косово у дијалогу. Мислим да Тачи неће бити за столом где је Лајчак, а премијер Хоти вероватно хоће - закључује Шехоли.

Програмски директор Фонда за политичку изузетност Марко Савковић изненађен је отпором у Приштини према изасланику ЕУ.

- Лајчак није само дипломата Словачке, која не признаје Косово, већ званичник који већ годинама ради у региону и има прилично јак профил. Своју објективност и неутралност доказао је деловањем и у БиХ и у Црној Гори 2006. током референдума. У Приштини би морали да знају да Лајчак не би постао специјални изасланик ЕУ да није добио сагласност Немачке. А Немачка је држава која највише подржава независност Косова - подвлачи Савковић.

Како каже, због тога је Тачи преузео велики ризик када је ставио све карте на САД као посредника у преговорима.

- То је по мени врло рискантно јер очекујем да ЕУ и САД приближе ставове у вези са решењем косовског проблема. Став Вашингтона је још непознаница. Мислим да Тачи не може никако да обавеже Хотија у вези са бриселским дијалогом и Лајчаком. Више су те изјаве његова политичка игра и тактизирање - наглашава Савковић.

Хашим Тачи нема подршку за разграничење?

После најновијих изјава председника Косова Хашима Тачија, поставља се питање колико је реална идеја разграничења као решење са којом је и он сам повезиван?

- Мислим да идеја разграничења нема подршку на Косову. И да је у Приштини већа подела у вези с питањем да ли треба издејствовати споразум до краја ове године или све одложити - сматра Марко Савковић.

Дачић: Када Приштина престане с кампањом, и ми ћемо

Министар спољних послова Ивица Дачић демантовао је наводе појединих медија да је Србија обуставила кампању повлачења признања Косова.

- Србија није престала с кампањом повлачења признања, нити ће престати, ако сви други не престану са кампањом за признавање Косова - истиче Дачић.

Напредњаци пљунули на колевку историје у Србији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА