Најновије

ТУРСКИ АНАЛИТИЧАР: СПРЕМНИ СМО ЗА НАСТАВАК СУКОБА У ОВОЈ ДРЖАВИ! Анкара шаље огромно наоружање у већ разорену земљу!

У чланку објављеном у руској публикацији "Низависимаја Газета", новинар Владимир Мукхин расправљао је о недавном постављању ракета ваздухопловне одбране у Идлибу у Сири.

Турска војска (Фото: tsk.tr)

Мукхин тврди да би овај потез Анкаре требало да наметне зону забране лета над областима под милитантном контролом на северозападу Сирије.

Мукхин нарочито расправља о томе како су руске ваздухопловне снаге недавно наставиле свој напад на неке области у Идлибу, што је знак незадовољства Москве руско-турским споразумом од 5. марта. „Ситуација на подручју Идлиба погоршала се и опет довела до ескалације. Упркос руско-турским споразумима за одржавање мировног процеса у региону, руска авијација се први пут у готово три месеца придружила борби против непослушних бораца у Сирији“, рекао је Мукхин.

Аутор такође говори о могућностима ових турских система противваздушне одбране, који су, како тврди, више него способни за обарење руског ратног авиона. "У складу с тим, друштвене мреже објављују снимке преноса турских Атилган преносивих противавионских ракета, који у принципу могу уништити не само беспилотне летелице, већ и руске борбене авионе", нагласио је.

Многи стручњаци су уверени да Турска намерава да повећа свој утицај на северозападу Сирије, што ће довести до активних борбених операција. Ово је мишљење координатора за одбрану и безбедност у Институту за стратешко размишљање, пуковника у пензији турске војске, Медхата Ишика.

Он скреће пажњу на чињеницу да "Анкара шаље оружје на северозапад Сирије, јер турско руководство разматра могућност за наставак битака са снагама сиријске владе."

Турске ракете Атилган, које приказују видео снимци на каналима друштвених медија, у Идлибу, биће на располагању ако Дамаск настави ваздушне ударе. То виде турски аналитичари. Употреба ових пројектила не може се искључити уз јачање сиријске авијације.

Како је саопштила руска амбасада у Дамаску, Москва је испоручила Сирији нову серију ловаца МиГ-29. Турске снаге неће имати другог избора осим да покушају да сруше ове МиГ-ове.

С тим у вези, новинар Андреj Антиков сматра да акције Анкаре, која ваздушним ударима подржава своје борце у Идлибу, "показује покушај притиска на Русију".

„Континуирано чишћење Идлиба од оружаних група неће удовољити Турској. Није спреман да изгуби контролу над земљама у којима се примећује становништво и проток милитаната. Ако Сирија елиминише ове борце, поставиће се питање повлачења Турске из северозападних провинција Сирије. Дакле, ескалација у овом региону од стране Турака је заиста могућа. “

Рат у Либији улази у нову фазу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА