Најновије

МИЛОГОРЦИ ПРОДАЈУ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ: "Очито је да нам предстоји дуга и тешка борба са силама таме и зла!"

Манастир Свете Тројице у Пљевљима прославио је своју храмовну славу празник Силаска Светог Духа на апостоле – Педесетницу. Славље је започето у суботу служењем свечаног бденија у 16 часова а наставило се Светом Литургијом на сам дан празника са почетком у 9 часова. Након Свете Литургије обављена је литија око храма и ломљење славског колача.

Мило Ђукановић (Фото: predsjednik.me)

Ове године изостало народно весеље, како је то било предходних година, где се скупљао народ и из суседних општина са тромеђе.

Због полуотворених граница слављу није могао да присуствује ни владика милешевски.

Он је упутио поруку честитајући славу верном народу коју је прочитао отац Саша Јањић.

Драга моја духовна децо Ви живите у времену у којем световне власти на сваки начин покушавају отети свете храмове које су ваши предци градили за спас својих душа и оставили у аманет да се и Ви у њима молите и своје душе спашавате али и да их сачувате за своје потомке и долазеће генерације. На жалост овоземаљски силници сваким даном кидишу на Српску православну цркву и њене светиње газећи на том путу чак и свој народ. Ваши свештеници са својим породицама последњих двадесет година живе лишени елементарних људских права ускраћује им се право на држављанство Црне Горе и право на миран и достојанствен живот.У веку у којем су и животиње добила своја права деца свештеника живе и одрастају у сталноме страху од прогона. Ви као народ Божији без икакве кривице трпите неправду на свакоме месту.Немате право за запошљење једнако са осталим народима Са муком својој деци обезбеђујете основне услове за живот а поред свега тога морате да браните, од домаћих власт, које их желе присвојити.

Ја не могу имати мира све дотле док свако дете у Пљевљима не буде могло мирно да спава и док наше светиње не буду одбрањене –казао је у поруци владика милешевски Атанасије.

Он је истаклао да га посебно погађа што је физички онемогућен да буде са верним народом у Пљевљима на Тројичиндан.

-Не дозволише нам да у духовном миру дочекамо овај велики празник.

Ни заклетва није помогла. Већ ставише на продају манастирску воденицу. Није проблем у воденици. Ако је она потребна народу црква ће је своме народу даривати. Али је проблем у безочној отимачини, мало по мало од цркве све одузети. Драга моја духовна децо манастирску воденицу су отели духовни потомци истих оних који су убили тројичкога игумана Серафима и 11 пљеваљских свештеника. На нашој је страни божија истина а на њиховој сила и неправда.Манастир чува воденичке тапије и он ће своје право на суду доказати-казао је Атанасије.

Он је поручио верном народу да морају бити мудри као змије а безазлени као голубови, удвостручи своје редове, појачајте своју молитву, помагати једни другима и чувати своје јединство и саборност.

-Очито је да нам предстоји дуга и тешка борба са силама таме и зла-закључио је Атанасије.

Претпоставља се да манастир Св. Тројице потиче из 13 века, када су у близини садашњег манастира постојале мале монашке испоснице у пећинама у околним брдима. Обнова манастира била је у 16. Веку . Фрескопис цркве датира из периода 1592-1595 година И рад је попа Страхиње из Будимља. Иконостас цркве је из 1806. Године И дело је попа Симеона Лазовића из Бијелог Поља. Прво звоно набављено је 1887. Године а данашња звонара изграђена је 1903. Конаци који окружују манастирску цркву обновљени су 2004. године а освештао их је блаженопочивши Патријарх Павле.

Шта тврди шиптарски политички стручњак о реципроцитету између лажне државе и Србије, прочитајте ОВДЕ!

Извор: novosti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА