Најновије

"НИСАМ ХТЕО НАТО НОВАЦ ДА УБИЈАМ БРАЋУ СРБЕ!": Грчки капетан Рицудис сада послао снажну поруку нашем народу! (ВИДЕО)

Одлука да током НАТО агресије 1999. године одбије да бомбардује Србију, капетана брода грчке ратне морнарице Мариноса Рицудиса коштала је каријере.

Маринос Рицудис (Фото: Јутјуб)

Речима: “Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ”, Рицудис се тада оглушио о наређење и вратио брод у луку уместо да уплови у Јадран. Тиме је запечатио своју судбину.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на две и по године затвора. Притвором се, нажалост, нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе.

Овај невероватан човек, којег зна сваки Србин и који у нашој држави има неколико мурала и којем је свети архијерејски синод СПЦ доделио орден светог цара Константина, говори о свом садашњем животу, као и да ли се икада покајао због одлуке коју је донео.

Прошло је више од 20 година од Вашег херојског чина и одлуке да не бомбардујете нашу земљу. Та одлука вас је коштала каријере у војски и створила бројне проблеме у приватном животу. Да ли сте икада зажалили због те одлуке и размишљали како би Ваш живот изгледао данас да сте послушали наређење?

- Многи људи су то лепо описали, у историји је остао један мали одломак да се о њему пише - о војнику који је одбио да убије, без обзира на цену мог живота, па чак и смрти. Не говоримо о чињеници да су ме само отпустили, него су наредили и да ме стрпају у затвор.  У закону постоји и један члан који говори о електричној столици, мени су говорили да ће ме стрељати. Ја сам поносан због свега што сам урадио и то никад ни за шта не бих мењао, ни за цео свет. Тај осећај праве слободе који вам дарује да стојите усправно и да се супротставите свим изгледима у будућности... Желим да сви људи буду свесни да и сада стојим где сам стајао и тада, где су стајали и многи други војници НАТО који су послушали наређење да убијају Србе или било који други народ да би зарадили много новца. Али, новац није смисао живота, већ ваша убеђења и духовне вредности. Те искрене вредности ће нас подржати у најкритичнијим моментима у нашем животу и одлучити о нашој судбини, једном кад нас више не буде.

Срби Вас поштују као сваког правог хероја, али реците како се Грци осећају због тога што сте урадили? Да ли је било "противника" међу Вашим пријатељима, члановима породице, или су Вас подржавали?

- Прави Грци, у правом смислу те речи, су поносни због онога што сам урадио и са поносом о томе причају. Али, знате и сами да у Грчкој не живе само "прави Грци"... Истина је, међутим, да ме није брига шта људи мисле. Оно што покушавам да урадим јесте да живим на исти начин као што би живео да ништа од тога нисам урадио.

У Србији постоји много мурала у Вашу част, а посебно се истиче онај који је насликан у Београду пре неколио година, уочи Вашег рођендана. Да ли сте их лично видели и шта мислите о њима?

- Нажалост, нисам их видео иако бих то баш желео. Моји планови ме тренутно не доводе у Србију, али бих радо дошао да посетим српски народ који је одувек подржавао Грке. Када говоримо о муралима, ваши људи су их насликали да би мени исказали захвалност, а истина је да све што желим јесте да ја изразим захвалност вашем народу. Јер, пре него што сам донео одлуку да не послушам наређење и не бомбардујем Србију, коју сам донео из срца, гледао сам храбри отпор српског народа и храбре војнике који су се борили против сатанских НАТО сила. То је био кључан моменат који ме је инспирисао да пратим истински закон, закон Исуса Христа. Шта више, жеља ми је да изразим захвалност вашем народу који је све издржао. Да, истина је, инспирисали сте свет вашом невероватном храброшћу.

- Оно што желим да кажем јесте да ви нисте исказали захвалност мени, већ Богу, иако је на муралима нацртан мој лик. Јер ја сам ставио Божји закон пре свега, а то је закон љубави према ближњем, ставио сам га изнад сваког другог закона. То сам учинио у име Христа, јер он даје ту унутрашњу снагу да се борите против змија и шкорпиона, против све моћи непријатеља, ништа нас не може повредити. То је једина истина, да нас повезаност и љубав приближи Богу. И зато морам да кажем да ми ти мурали много значе, да их много волим и да сам захвалан вашем народу јер умеју да искажу своју љубав, без граница.

Српска православна црква одликовала Вас је орденом светог цара Константина. Већ сте неколико пута рекли да Вам овај орден веома значи. Да ли бисте нам рекли где га чувате и какву сентименталну вредност он има за Вас?

- Истина је, Српска православна црква ме је наградила као војника који је одбио да убије и то је једна страница историје која је, да тако кажемо намењена мени и поносан сам због тога. То је највеће достигнуће у мом животу и волео бих да то учиним поново у име Христа. Рећи ћу вам само да је та медаља у мом срцу и зближила ме је са Светим Константином. Учинила је да се ја осећам попут цара због све љубави које ми дајете. И не само мени, него читавом мом народу. Најважнија ствар јесте да помажемо једни другима у будућности, као нације, да одржимо добре везе, с обзиром на то да нас уједињује и дивна православна вера.

На вашем Фејсбук профилу се може видети да Срби радо коментаришу Ваше статусе, чак и ако Вас лично не познају. Како реагујете на ту популасност и на  чињеницу да милиони људи који Вас никада нису видели нити су разговарали са Вама, пружају толико поштовања и љубави?

- Нисам баш сигуран да ме баш милиони прате. Истина је да, нажалост, не могу да постигнем да одговорим свим тим људима и да их не знам лично, али поновићу да се осећам као цар због све љубави и пажње коју ми ваш народ пружа. Осећам се као најбогатији човек на свету.

Колико често посећујете Србију? Какав је осећај када дођете у нашу земљу?

- У Србији сам био само једном, али се надам да ћу то исправити и да ћу опет доћи.

Читав свет је био у хаосу због корона вируса. Како је блокада утицала на Ваш живот и оних које волите?

- Морам да кажем да се ништа није променило. Све је у савршеном реду.

Да ли имате нешто да поручите нашем народу?

- Српском народу имам да поручим једно. Следите Бога и то чините увек, тада нико неће моћи да вас покори.

Знате да Вас Србија радо очекује. Да ли бисте нешто посебно волели да урадите када поново дођете у нашу земљу?

- Волео бих да упознам ваше свеце и ваше храбре војнике и да их поздравим као истинске ратнике. Ти војници и светитељи су учинили да Србија све преживи кроз историју.

Откријте нам где сте сада. Да ли сте и даље у Грчкој или Вас је живот одвео на неко ново путовање?

- Мој живот се одвија у неком свом ритму ако изузмемо чињеницу колико је корона вирус променио животе људи широм света. Живим своју визију о слободи, као што сам живео и раније. Да цитирам Платона: "Прва и најбоља победа је освојити себе".

Амбасада САД поздравила одлуку Приштине о укидању реципроцитета! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА