Најновије

ДОКУМЕНТ КОЈИ ЈЕ ПРЕКИНУО НАТО АГРЕСИЈУ: Пре 21 годину потписан је Кумановски споразум

Пре 21 годину, на данашњи дан, потписан је Кумановски споразум који је означио крај НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију.

НАТО агресија на СРЈ (Фото: Јутјуб)

Овај документ подразумевао је, између осталог, повлачење војске и полиције са Косова, а дан касније Савет безбедности УН усвојио је и Резолуцију 1244.

За једне је Кумановски споразум доказ капитулације, за друге документ мира, неки га гледају као историјски споразум, а шта је овај документ заиста значио нашој земљи, и данас је предмет полемике.

После 5 дана преговора постигнут договор

Потписници документа о војно-техничкој сарадњи, били су, у име међународних снага НАТО и КФОР британски генерал Мајкл Џексон, а испред СР Југославије полицијски генерал Обрад Стевановић и генерал-пуковник Војске Југославије Светозар Марјановић.

Резултате преговора, који су трајали 5 дана саопштио је Британац у 23:45 часова изласком испред војног шатора. Пред новинаре је поред британског генерала изашао и генерал-пуковник Светозар Марјановић, како би обавестио српску јавност о престанку рата.

- Разговори су били тешки, али смо коначно успели да потпишемо споразум о миру, што значи да је рат престао. Међународне безбедносне снаге ће бити под покровитељством Уједињених нација са преузетим обавезама да обезбеде потпуни мир на простору Косова и Метохије - рекао је тада он.

Аеродром ограђен бодљикавом жицом, локација чувана као војна тајна

Преговори су, према првобитном плану, требали да се воде на Косову, али је делегација међународних снага остала с македонске стране из безбедносних разлога. Зато се делегација из Београда упутила ка месту Блаце, на подручју Куманова.

Преусмерени су ка локалној сеоској кафани "Европа 93", где их је чекало неколико стотина новинара.

Преговарачки тим НАТО-а је притиска нашу страну да се споразум потпише за неколико сати, али сваки члан београдске делегације имао је мобилни телефон за везу са Милошевићем и његовим сарадницима, тако да су разговори из кафане настављени у француској бази, на аеродрому Аџи тепе, неколико километара од Куманова.

Што се одабира локације тиче, она је била строго чувана тајна, а инструктор летења Драган Саздовски, у ранијој изјави за Новости, рекао је да се сећа како су тада морали да напусте аеродром и преселе се у Штип док је француска НАТО јединица користила аердром.

- Све је било ограђено бодљикавом жицом, нико није смео да приђе до аеродрома. Изграђена је писта коју и данас користимо, а о овде баш на овом месту постављен је тај чувени шатор где је потписан споразум - рекао је Саздовски.

Упркос споразуму борбе на Паштрику настављене

Упркос потписаном споразуму, на Паштрику су настављене борбе и трајале су наредних недељу дана. Стојан Коњиковац, начелник оперативног органа 549. бригаде 1999. године и генерал у пензији сећа се да је на самој граници било спорадичних дејстава и непоштовања споразума од самих непријатеља, док командант исте бригаде Божидар Делић додаје да су информацију о потписивању споразума имали истог дана.

У ранијим изјавама за медије, препричавали су како су војници и професионални припадници скоро у потпуности са негодовањем прихватили вест о потписивању Кумановског споразума.

- Лично сам био изненађен, очекивао сам да ће војска бити весела. Међутим, ниједан војник се није радовао, сви су тражили објашњење зашто се повлачимо ако смо већ сломили њихову операцију "Стрела" - изјавио је Делић.

У Куманову је договорен и рок од 11 дана за операцију повлачења полиције и војске са Косова. За њима је кренуло и више од 100.000 људи колико је тих дана напустило своје домове.

Цео текст Кумановског споразума данас доступан на сајту Владе Србије

Најзначајне одредбе Кумановског споразума су биле:

- прекид непријатељстава између НАТО снага са снагама ВЈ и српском полицијом;
- повлачење ВЈ и полиције Србије са простора Косова и Метохије у периоду од 11 дана;
- успостављање зоне безбедности од административне границе са Косовом и Метохијом;
- обавеза снага Кфора да разоружају ОВК-а.

Комплетан текст Споразума налази се на сајту Владе Србије.

Круже фотографије пада министарке Михајловић на градилишту, ево шта је права истина! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА