Најновије

КРИЗНИ ШТАБ СЕ БРУКА: Корона расте, а они нас слуђују!

Нико нас више не позива у Италију у шопинг, али се чини да нам не би ни бранили. Отворени су вртићи, школе, факултети, стадиони, клубови, фабрике, аеродроми, границе ка појединим земљама. Истовремено, стижу збуњујуће информације о констатном броју откривених новозаражених, повећању броја оболелих на респираторима. Плашимо се другог епидемијског таласа, а истовремено децу шаљемо на одложене рекреативне наставе. Правимо се да је све у реду, а није. А они у које упиремо очи ишчекујући тачан одговор, чланови Владиног кризног штаба - говоре различито и све нас слуђују.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Биће другог таласа заразе коронавирусом, и не треба да се опуштамо. Други талас ће бити блажи од првог. Не очекује се други талас заразе… Потом: Расте број зараженених у домовима за старе. Хапсе се неодговорни директори. Штите се најстарији. Па се напрасно отварају широм врата за посетиоце старачких домова.

Даље: Имамо нова жаришта. Истовремено: Немамо нова жаришта:Док епидемиолог др Предраг Кон указује на опасност другог таласа заразе и новооткривена жаришта, директорка Института “Батут”, Верица Јовановић оценила да је епидемиолошка ситуација у Србији стабилна и да студентски дом и вртић у Београду у којима је регистрована инфекција нису нова жаришта, већ појединачни случајеви под строгим надзором.

Стручњаци од којих треба да добијемо конкретан одговор, пре свега чланови Кризног штаба, али и остали епидемиолози, инфекторлози и вирусолози – шта нас очекује, шта да радимо, како да се заштитимо, хоће ли бити другог таласа заразе, смемо ли децу да пустимо на рекреативну, својим одговорима још више нас збуњују.

Нагли пораст заражених, али све под контролом

За недељу дана удесетостручен је број заражених у Новом Пазару. Истог дана, из истог града, стиже информација да је у Новом Пазару епидемиолошка ситуација под контролом.

Збуњујуће информације које нам стижу и од чланова Кризног штаба, поново уноси несигурност  у свакодневицу обичног човека.

Епидемиолог Зоран Радовановић изјавио је да га брине што је донета одлука да се контакти не тестирају. Истакао је да “други талас не може да почне док се не заврши први”.

“У позну јесен можемо да очекујемо други талас или рану зиму, нећемо моћи као у марту и априлу. Много више зависиће од самих грађана, живот мора да се одвија, поготово радне организације, држава то не би могла да поднесе, појединци ће морати у највећој мери да узму одговорност за своје одлуке”, рекао је Радовановић за Н1.

“Нама је у току први талас, та излазна крива почела је у другој половини априла, али од почетка маја то стагнира”, каже он.

За осцилацију броја новооболелих, наводи неколико разлога.

“То је уследило када су мере попустиле, када смо се релаксирали, можда су се и сами грађани превише опустили, али мора да се призна да су добијали контрадикторне изјаве од кризног штаба”, истакао је Радовановић и додао да је ситуација  објективно  – ровита.

Ситуација све више личи на стари виц: Такмичар је освојио одлично друго место.

А у трци их је било – двоје.

Заражени уочи матуре

Управо је званично потврђено и да је у београдској основној школи једно дете позитивно на коронавирус. Ово је установљено након што је дете присуствовало часовима припремне наставе за полагање завршног испита.

“Један ученик и његова мајка позитивни су на корона вирус. Што се тиче пријемног испита, он ће бити одржан 17. јуна, а тренутно се испитују сви контакти које је заражени ученик имао”, кратко је прокоментарисала директорка Основне школе “Владимир Роловић” Марија Чекановић.

Корона је ушла и у студентске домове, који су у мају отворили врата својим станарима.

Др Мила Паунић, епидемиолог Студентске поликлинике је истакла да је тренутно, међу студентима, четири потврђена случаја коронавируса у домовима и четири код студената у приватном смештају.

“Када је реч о студентскиим домовима, у дому на Карабурми имамо актуелно инфицирано три студента и 12 у изолацији због контаката у овом дому”, навела је др Мила Паунић.

У Студентском дому “4. април”, како наводи, већ је решена “мини епидемија”.

“На факултету се студенти и млади више друже и сасвим је очекивано да ћемо имати још инфекција”, навела је епидемиолог Студентске поликлинике.

Према њеним речима, студенти који су позитивни на коронавирус дошли су из неколико различитих градова – Ниша, Смедерева, Лесковца, Новог Пазара – градова где су у току локалне епидемије.

“Можда смо мало прерано кренули са факултетима, чини ми се да смо били храбри и прерано кренули”, оценила је др Паунић.

Корона у вртићима и фабрикама

Четири спремачице у вртићу “Звончица” на Звездари позитивне су на вирус корона, обелодањено је у понедељак, 8. јуна из Секретаријата за образовање и дечју заштиту.

“По добијању позитивних резултата, Предшколска установа „Звездара” се одмах обратила Градском заводу за јавно здравље за даља упутства и потврђено је да је потребно дезинфиковати све просторије вртића, а да заражени и њихови контакти буду у изолацији 14 дана, без обзира на резултат теста”, стоји у саопштењу овог секретаријата.

Фабрике широм Србије биле су на удару короне током целог ванредног стања, а и по његовом укидању.

Последња информација односи се на компанију “Симпо” у Врању која упошљава више од 1.600 радника. Неколицина заражених, колико их за сада има, врло брзо може да нарасте на знатно већи број.

Највећа енигма 

Највећу пажњу јавности изазвало је нагло оздрављење више од 4.000 људи за само један дан. Наиме, на званичном сајту Министарства здравља посевећеном коронавирусу covid19.rs, у петак, 5. јуна, објављено је да је број излечених у Србији 6.931, док дан касније тај број износио 11. 056. Преко ноћи се, тако, излечило  4.125 људи.

Заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић тим поводом изјавила је да нема никаквих изванпрофесионалних, односно немедицинских разлога за то.

Разлог је, каже докторка Кисић Тепавчевић, нова рекласификација позитивих на вирус.

Она каже да је у петак на Кризном штабу донета одлука да се досадашњи “строг” приступ надзора над Ковид19 –  “релаксира”.

Наиме, на седници Кризног штаба је одлучено да је код асимптоматских пацијената довољан један негативан ПЦР тест, уместо досадашњих два, да би се особа сматрала здравом, као и да је време праћења тока болести, код тих пацијената, скраћено.

То практично значи да се сада подразумева да особе код којих се утврди присуство вируса, а немају знакове болести, након клиничког прегледа иду у кућну изолацију, а не у привремену болницу.

У кућној изолацији, потом, остају 14 дана, а ако до тада не развију ниједан симптом болести, раде ПЦР тест и ако су негативне означавају се као – здраве.

Прочитајте ОВДЕ   како је Ђоковић одбрусио др Кону.

Извор: nova. rs

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА