Најновије

УСАВРШЕН СРПСКИ ПРОТИВАВИОНСКИ ТОП: Орило се на полигону Миоковци, ни врабац не може да прелети границу! (ФОТО)

На полигону Миоковци данас је обављено верификационо испитивање прототипа из фазе 2 усавршеног противавионског топа Л-70 Бофорс (ПАСАРС) у делу који се односи на гађање темпирном муницијом циљева на земљи, а представљању је присуствовао и министар одбране Александар Вулин.

Противавионски топ Л-70 Бофорс (Фото: mod.gov.rs)

Помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић казао је да је ПАСАРС један од првих сложених борбених система који се развијају за потребе Војске Србије, а на који се примењује принцип спиралног развоја.

"То значи да, када је систем таквог нивоа сложености да има већи број подсистема којим се он модернизује и који нису на истом нивоу технолошког развоја и не завршавају се опитовања истовремено, практикује се да се оно што доноси основно побољшање за Војску Србије испита, уведе у наоружање и уђе у употребу, а да се онда накнадно, како се који подсистеми верификују, дограђује та претходна верзија", казао је Милорадовић.

Казао је и да је систем ПАСАРС уведен у наоружање прошле године после ригорозних испитивања и у оквиру нулте серије завршава се производња прве батерија овог система.

Додао је да се сада ради на испитивању прототипа овог система из фазе два, што подразумева верификацију још четири нова подсистема којим ће се надаље опремати сви ПАСАРС, укључујући и оне из нулте серије.

"Испитујемо нови дизел електрични агрегат и електроенергетски подсистем, нови подсистем за визуализацију возача односно за вожњу са предњим и задњим камерама дању и ноћу, нови термовизијски нишан, којим ће значајно да се унапреди способност оруђа и нови подсистем за електронско темпирање префрагментиране муниције", навео је Милорадовић.

Додао је да је на полигону у Миоковцима обављено гађање којим се испитује та врсте муниције и да су сви могли на мети да се увере у то каква је њена ефикасност.

Како је објаснио, ефикасност јединица Војске Србије опремљених овим противавионском системом значајно ће се повећати. "Оваква врста муниције је сада тренд у свету, са њоме се опремају и оруђа која дејствују са средњокалибарском и крупнокалибарском муницијом и оваквом врстом пројектила и системом за темпирање ће бити опремљени и наши топови 30mm, 40mm, али и тенковски топови 125mm", рекао је Милорадовић.

Руководилац пројекта на модернизацији противавионског система Бофорс капетан Александар Станојевић навео је да је тај систем важан за Војску Србије због тога што је топ Бофорс некада био вучна варијанта, а сада је самоходна варијанта, као и да су сва испитивања прошла без проблема.

"У оквиру верификационих испитивања извршено је гађање са темпирном муницијом 40 мм, где су могли да се виде ефекти дејства ове муниције на циљу", казао је Станојевић.

Он је додао да се на основу остварених резултата очекује да нове компоненте и подсистеми буду усвојени у наоружање и да ће Војска Србије добити серију модернизованих Бофорса са свим новим компонентама и подсистемима.

Гађању су присуствовали и начелник Оперативне управе Генералштаба генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић и командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић.

Од породице Ратка Младића се крију извештаји о његовом здрављу Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА