Најновије

ПИТАЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ: Дачић о односима са САД

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас да упркос реалним изазовима постоји позитивна динамика у односима Србије и САД које су, између осталог и важан партнер у процесу постизања трајног, прихватљивог, решења косовскометохијског проблема.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

- Србија је опредељена да отвореним питањима приступа на дипломатски и конструктиван начин водећи рачуна о широј стабилности, спремна је за јачање билатералних односа, а такав приступ је довео да сарадња Србије и САД упркос реалним изазовима које не скривамо, има позитивну динамику - рекао је Дачић и подсетио да је последњих година интензивиран политички дијалог на свим нивоима што је допринело стварању стабилног основа за развој укупних односа.

Министар је на отварању другог циклуса Српско-америчке академије за лидере - на предавању на тему српско-америчких односа, рекао да о тој позитивној динамици између Београда и Вашингтона говори и интезивирање политичког дијалога на највишем нивоу и позив председнику Доналду Трампу да посети Србију.

- Питање Косова и Метохије засигурно представља најважнију тему нашег политичког дијалога - рекао је Дачић и додао да Београд остаје потпуно отворен за даље разговоре о решавању тог питања.

Министар је подсетио и на континуирану подршку из САД у остваривању чланства у Европској унији коју Србија добија, и изразио очекивања да ће тако наставити обзиром да је очување позитивне динамике у процесу европских интеграција од изузетног значаја за стабилност и развој не само Србије већ и целог региона.

Дачић је указао и на важност сагледавања историјског контекста односа Србје и САД кроз савезништва у којима су се огледале заједничке вредноси и удруженост за борбу за очување слободарских начела, а све како би се предвидели будући правци развоја односа двеју земаља који ће у 2021. години навршити 140 година.

Шеф српске дипломатије рекао је и да у сагледавњу односа Београда и Вашингтона треба бити реалан и признати да је у њима одувек била присутна асиметричност.

Али упркос томе Србија је показала да је могуће да једна не тако велика земља буде амерички савезник и важан пријатељ.

Подсетио да су главну ноту односима са САД дали Никола Тесла и Михаило Пупин као и да се председник Вудро Вилсон залагао за обнову Србије као независне државе и њен излазак на море, што је био захтев, који је постао део и његових 14 тачака из 1918. године.

Министар је истакао и важност најдирљивијег момента у историји односа - 28. јула 1918. године када се на Белој кући вијорила српска застава.

Дачић је подсетио и на бомардовање и да је последња деценија 20 века била и најтежи период у српско америчким односима, али и нешто касније призање независности Косова што је, како каже тема у вези са којом Србија и САД и данас имају суштински различите позиције.

Подсетио је и на подршку коју је добила инцијатива Мини Шенген из Вашингтона, али и на ону током пандемије ковида.

Какве је услове Вучић добио од Русије? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА