Најновије

ВУЧИЋ ЈЕ УЗДРМАН: Ово су последице нефункционалне политике која се води последњих година (ВИДЕО)

Председник НУНС Жељко Бодрожић и социолог Дарио Хајрић оценили су у Новом дану да су протести последица нефункционисања државних инситутуција, начина владавине Александра Вучића, као и да опозиција нема капацитет да преузме демонстрације. "Ти полицајци су његов лик и дело, и ти хулигани су његов лик и дело. Не искључујем да неко од тих хулигана жели да постане председник Србије, када је могао Александар Вучић", истакао је Бодрожић.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Ја верујем да нису десничари 'отели протесте од грађана', али све иде ка томе. Људи који су пуни беса и мржње, а који су можда и послати од режима да направе нереде, преузели су иницијативу, али верујем да је већина људи ту да би изразила протест против свега што се дешава у друштву, Вучићевој екипи и свих оних који нас малтретирају. Нажалост, то је одлика готово свих скупова који немају организатора, и у готово свим случајевима се дешава да групе људи искористе незадовољство грађана да би ломили и правили нереде", навео је Бодрожић.

Додаје да је сада на људима који могу да организују протесте да ураде нешто, јер "овако више не иде".

"Надам се да ће се то десити у наредним данима, јер све ово што се дешава на улицама Београда може да се сублимира у личности Александра Вучића, а то је његова власт и његово поимање демократије. Ти полицајци су његов лик и дело, и ти хулигани су његов лик и дело. Не искључујум да неко од тих хулигана жели да постане председник Србије, када је могао Александар Вучић. Он се и сам хвали хулиганском прошлошћу, а и каже за другара свог сина који је превејани криминалац да се само тукао, тако да има истине да свако онај који са каменом јуриша на скупштину жели да буде председник", напомиње Бодрожић.

Хајрић сматра да је тешко оценити које су конкретно организације криве за насиље, али напомиње да је "веома интересантно где су оне биле претходних дана".

"Ми у претходних четири дана као да смо гледали три различита протеста. Први дан имали смо протесте са невероватном полицијском бруталношћу, онда смо имали један који се претворио у седељку, а јуче гледамо нешто друго. Необична ми је била лакоћа којом су упали у скупштину, и како је један од њих скандирао са фашистичким поздравом", истиче Хајрић.

Поред тога, оцењује да су ескалирали и напади на новинаре, као и да су се појавили на протесту чланови организације "Образ".

"Ово је оставило тон за наредне дане, какве ће се друштвене групе појављивати у наредним данима, а дало је и материјала режиму да колективно означи протесте као фашистичке", оцењује Хајрић.

Коментаришући нападе на новинаре, Бодрожић наводи да је то "финале политике која се води последњих година".

"Свако ко има неку фрустрацију најлакше је да дохвати првог новинара и гађа га нечим, или да га изудара. У четири дана, забележили смо 21 напад на новинаре и новинарске екипе. Почињемо са поделом прслука и заштитиних маски, који би требало лакше да означе колеге, пре свега полицајцима, како их не би тукли, а и ови што протестују, да би знали да се ради о новинарима", каже Бодрожић и додаје да је НУНС писао свим меродавним институцијама о ситуацији.

"Разваљена нам је држава, разваљене су нам институције, а постоји само један човек који има преторијанску гарду", наглашава Бодрожић.

Он је подсетио да је у претходном периоду у Београду такође било насилних демонстрација, када је још више био демолиран Београд, а када су те протесте водили они што су сада на власти.

"Имамо посао са опасним људима на власти и шизофрену ситуацију. Молим све да се суздржавају", истакао је Бодрожић.

Говорећи о протестима и о њиховом артикулисању, Хајрић наводи да опозиција нема капацитет да их преузме, и констатује да демонстрације не води нико.

"Такво стање није дуго одрживо и није природна ситуација. Међутим, ми имамо скупштину која делује као белоруска, имамо само три листе које су прескочиле цензус од три одсто и то није нормална ситуација. Велики број људи је остао без могућности да се обрати јавно. Имамо блокиран парламент и блокиране медије, па није изненађење што се све окончава насиљем", оцењује Хајрић.

Сматра да је власт грађане оставила без "гласа", као и да сада пендрецима и сузавцем "покушава да их ућутка и доведе у стање колективне апатије".

Бодрожић подвлачи да су ови протести почетак краја "фасадне демократије".

"Ово је преломна тачка када ће се одлучити да ли ћемо 'склизнути' у отворену диктатуру или када ћемо повратити, какву такву демократију", рекао је Бодрожић.

Хајрић је оценио да су ови протести уздрмали председника Александра Вучића, подсећајући да протесте обезбеђује полиција која је доведена из читаве Србије.

"Били су и пси и коњица, отприлике једино што нисмо видели су тенкови, количина сузавца која је испаљена није виђена од 5. октобра, тако да је то веома нервозна реакција режима и очигледно су ови протести оставили више трага, него демонстрације које су годину дана биле мирне... Људи реагују из беса и немоћи, зато је и протест тако хаотичан", закључио је Хајрић.

Узнемирујуће снимке како полиција туче народ, погледајте ОВДЕ!

Извор: Н1

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА