Најновије

ЗАПАД НА СТРАНИ ШИПТАРСКИХ ТЕРОРИСТА: Тачи у договору са ЕУ средио продужетак мандата!

Председник Косова Хашим Тачи саопштио је данас да је, разменом писама са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузепом Борељом, договорио једногодишње техничко продужење мандата мисији Еулекса.

Хашим Тачи (Фото: president-ksgov.net)

У саопштењу из Председништва Косова прецизира се да се техничко продужење мандата врши након што је пандемија онемогуц́ила преговоре о будућности Еулекса.

У допису, председник Косова је изразио спремност да, како би се обезбедио континуитет мисије Европске уније за владавину закона на Косову (Еулекс Косово) током ванредних околности, Косово пристаје на техничко продужење мандата најкасније до 14. јуна 2021. године.

Председник Косова је, наводи се, изразио подршку мисији, потврђујући да косовске институције у потпуности подржавају мандат “Еулекс Косово” у складу са документима који су до сада потписани.

У свом одговору високи представник ЕУ Борељ прихватио је сагласност о једногодишњем техничком продужењу мандата за Еулекс, до 14. јуна 2021. године и истиче подршку ЕУ Косову, са посебним акцентом на подршку у време „изазова без преседана“ које је изазвала пандемија.

Представници ЕУ, су говорећи и у име држава чланица ЕУ, обавестили да је због пандемије коронавируса било немогуће да се одрже састанци о разматрању мисија ЕУ, обухватајући и Еулекс на Косову и да су тражили разумевање од домаћих органа због техничког продужења тренутних мандата на још једну годину.

Мандат Еулекса уговара се сваке две године и постепено је смањен мандат, а надлежности су пренете на домаће институције, наводи се у саопштењу из Председништва Косова.​

Служба ангажовала навијаче да изнутра угуше протесте? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА