Најновије

НЕПРИЈАТЕЉ ПРАВОСЛАВЉА! Шта се крије иза Ердоганове одлуке која је разбеснела свет!

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је у петак уредбу о поновном претварању Аје Софије у џамију. Та одлука је разбеснела многе људе у Турској, али и целом свету.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

UNESCO је раније апеловао на турске власти да "започну дијалог пре него што донесу било коју одлуку која би могла утицати на универзалну вредност локације".

Аја Софија је била прва хришћанска катедрала римског царства, изграђена у шестом веку и под заштитом је UNESCO-а.

Овај Ердоганов дуго најављивани потез широко се тумачи као покушај удруживања конзервативних националистичких гласача око владајуће странке и њеног националистичког коалиционог партнера уочи ванредних избора за које многи предвиђају да ће се догодити наредне године, пише "Араб Њуз".

Међутим, неколико коментатора сумња у ефикасност овог корака с обзиром на то да је - у тренутним економским условима - већина турског народа фокусирана на хитнија питања.

Око 55 одсто испитаника у анкети коју је у јуну спровела турска компанија "Метрополл" рекло је да је главни разлог најаве преображења Аје Софије из музеја у џамију тај што ће одвратити од расправа о економској кризи у Турској и појачати предност владе уочи ванредних избора. Сонер Џагаптаи из Вашингтонског института за политику Блиског Истока рекао је да је ово само још један корак у Ердогановом покушају да наметне свој „бренд конзервативног ислама“, који је у директној супротности са секуларном револуцијом оснивача модерне Турске Републике Мустафе Кемала Ататурка.

- Баш као што је Ататурк „од-џамијао“ Аја Софију пре 86 година и дао јој статус музеја да истакне своју секуларистичку револуцију, тако ју је Ердоган поново претворио џамију како би истакао своју верску револуцију - рекао је Џагаптаи.

Претварање Аје Софије у џамију, без обзира на домаће и међународне критике, преклапа се са Ердогановом жељом да буде „нови султан“ земље, наставио је.

- Ердоган већ подржава изградњу две велике џамије у Истанбулу. Он жели да остави политички и верски отисак иза себе, а Аја Софија довршава његову "трилогију" о џамијама - рекао је.

Али, напоменуо је Џагаптаи, постоји и тактички аспект најаве.

- Као нативистичко-популистички вођа, Ердоган се нада да ће окупити своју базу провлачећи и "њихову жртву" кроз наратив - говорећи: „Како се усуђују ти секуларисти да нам ускраћују слободу да се молимо у Аја Софији? - каже он.

Поједини аналитичари кажу да је ово још један покушај Ердогана да демонстрира моћ, након мешања његове земље у ратове у Сирији и Либији.

- Један од ефеката претварања Аје Софије из музеја у џамију биће пораст исламофобије на западу и другде. Што ће, наравно, Ердоган искористити у своју корист - твитнуо је Димитар Бечев из Атлантског савета.

Истовремено је и покушај скретања пажње са економских проблема у земљи. Међутим, он би овим могао само да још више наштети својој економији.

Прошле године, Аја Софија привукла је 3,7 милиона туриста да виде чувену куполу, украшене зидове и минарете. Али многи верују да ће Ердоганов најновији потез наштетити популарности земље као туристичке дестинације.

- Турски глобални бренд као друштво са већинском муслиманском већином, које је отворено за своју хришћанску прошлост, биће неповратно оштећен - рекао је Џагаптаи.

Америка шаље тенкове према Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА