Најновије

БЛИЖИ ЛИ СЕ СРБИЈА ШПАНСКОМ СЦЕНАРИЈУ?! Чека нас паклена корона седмица, ово су препоруке наших стручњака

Чекају нас паклени дани због короне, тврде стручњаци. Без обзира на све апеле и упозорења, бројке заражених и умрлих су и даље стравичне, а велики број грађана, посебно у Београду, мало поштује мере или нимало.

Корона у Србији (Фото: Јутјуб)

Како тврде лекари, здравствени систем је напрегнут до максимума, места у болницама је све мање (у Београду их готово и нема), а број људи на респираторима ближи се апсолутном рекорду из априла.

Судећи по изјавама чланова кризног штаба, уколико се не догоди неко чудо, чека нас паклених од седам до десет дана.

Могућ је и најгори сценарио

- Епидемиолошка ситуација у Србији веома је озбиљна, ради се о борби за опстанак. Нико није очекивао овакво разбуктавање епидемије коронавируса. Ефекат скупова видеће се за неколико дана на епидемиолошкој криви, а зна се да је период инкубације од пет до седам дана, најдуже 14 дана. Ако се ширење убрза, никакве резерве које ставимо на располагање неће моћи да претекну брзину којом се јављају новооболели. Још све зависи од нас, а уколико прокоцкамо то што од нас зависи, очекује нас најгори сценарио - рекао је др Срђа Јанковић.

-Тренутно смо у озбиљном епидемијском таласу, а ситуација је подједнако озбиљна, ако не и озбиљнија него што је била када смо се иницијално суочили са епидемијом. Не одбацујем могућност да је вирус сада заразнији, али о томе немамо чврсте доказе - додао је он.

Сад је горе него у априлу

- Ми немамо баш много излаза у даљем повећању активности, немамо другог начина него да се затворимо, да ли ће то бити ванредно стање или ванредне мере, то је већ питање. Стање ће бити посебно епидемиолошки лоше уколико дође до ситуације један оболели на 1.000 становника. Ситуација у Београду гора је него што је била у априлу. Имали смо та славља и прославе и та места за супер преношење вируса, тада је свеједно које је годишње доба, ту се стварају суперпреносиоци. Морамо да схватимо да нам је вирус врло озбиљан непријатељ - рекао је др Кон.

Нема система у свету који би могао да одоли

- Свако дружење без поштовања дистанце или ношења маске је ризик за пренос инфекције, те ћемо последице свега што се дешавало претходних дана видети за седам или 14 дана. Здравствени систем се у ходу прилагођава, прегрупише и засад одолева, али не постоји ниједан здравствени систем који може да компензује и поднесе када се понашамо као да короне нема. Таквог система нема нигде на свету - изјавио је др Стевановић.

Питање је до кад ће издржати медицинари

- Неповољна је ситуација и у Нишу, а до пре неколико дана била је несигурна. Сада има тенденцију да пређе у ванредну. У великим градовима више људи контактира, пре свега младих људи. Иако имају солидан имунитет, они живе у домаћинствима где има две генерације, може доћи до оболевања, може доћи до ситуације да умиру људи средње доби и старији. Ако се не предузму мере и не покаже солидарност, имаћемо одржавање пика уместо благог пада - рекао је др. Тиодоровић.

- Здравствени систем се налази у пренапрегнутом стању и здравствени радници који се жестоко боре имају проблем да издрже ситуацију. За сада извршавају своју обавезу, али је у питању издржљивост људи, а не само машина - додао је он.

У Краљеву све горе и горе

- У Краљеву је сваки дан све горе и горе, стварају се нови ризици за погоршање епидемиолошке ситуације. Кладионице и коцкарнице су велики епидемиолошки ризик јер се у њима окупља већи број људи који не користи заштитну опрему и не поштује физичку дистанцу. Не може да буде 100 њих унутра. Јесте велики епидемиолошки ризик, врло велики. Већина младих не поштује прописане мере, не знам како да допремо до њих - речи су доктора Мацана.

Шта се крије иза Ердоганове одлуке која је разбеснела свет прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА